GLOBUS

MISTERIOZNA SMRT BOGATOG BIZNISMENA Njega i porodicu su držali zarobljene sve dok im nije dao što su tražili

U sjeverozapadnom dijelu Washington D.C.-a

(Am. K.)

20.5.2015

Savvas Savopoulos (46), Amy Savopoulos (47), njihov desetogodišnji sin Philip te kućna pomoćnica Veralicia Figueroa (57) u prošli su četvrtak pronađeni mrtvi nakon što je njihov dom u sjeverozapadnom dijelu Washington D.C.-a zapaljen. Vjeruje se da je bračni par, zajedno sa sinom i pomoćnicom, bio vezan, a zasad nepoznati ubica navodno su im prijetili sve dok im Savvas nije predao što su tražili, nakon čega su zapalili kuću pri čemu su ukućani poginuli.

Životne navike

Policija je saopćila kako su ubice znale dosta o porodici što im je olakšalo ulazak u kuću. Istražitelji na mjestu tragičnog ubistva nisu pronašli tragove nasilnog ulaska što im govori da su osumnjičenici uspjeli ući u dom Savopoulosovih, vrijedan nekoliko miliona dolara, u srijedu navečer i ostati preko noći kao da su znali životne navike ove ugledne porodice.

Policija vjeruje da su ubice držale četvero taoca sve do četvrtka poslijepodne dok im Savvas, direktor građevinske kompanije American Iron Works, 'nije dao što su tražili', javlja NBC.

Šefica lokalne policije Cathy Lanier izjavila je kako tri od četiri žrtve ubistva imaju ubodne rane i povrede zadobijene tupim predmetima prije nego što je kuća zapaljena.

Washingtonska policija i agenti FBI-a udružili su snage u istrazi ovog nerazjašnjenog zločina, koji je zgranuo mnoge građane američke metropole. Za sada je jedini trag snimka objavljena u subotu navečer koja pokazuje muškarca obučenog u crnu majicu s kapuljačom kako trči iza porodične kuće, koja se nalazi u otmjenom kvartu u relativnoj blizini kuće američkog potpredsjednika Joea Bidena te rezidencije bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Poruke kućnoj pomoćnici

Prema izjavama iz policije, članovi porodice i prijatelji su pokušali kontaktirati Savopoulosove prije saznanja o njihovom ubistvu. Isto tako, i Savvas i Amy su slali poruke drugoj kućnoj pomoćnici govoreći joj da ne dolazi u četvrtak, što je inače bila njezina rutina.

Nelitza Gutierrez, koja je primila poruke, za Washington Post je izjavila kako je toliki broj poruka bio vrlo čudan. Za njih je radila preko 20 godina. Rekla je da joj je Savvas javio kako njegova supruga u srijedu ide van, no kasnije te večeri rekao joj je da mu je supruga bolesna i u krevetu. Gutierrez ih je pokušala kontaktirati, no nisu se javljali.

Gutierrez je poznavala i ubijenu Figuerou. U porukama prije ubistva Savvas joj je javio kako će Figueroa ostati preko noći kako bi u srijedu pomogla jer mu je supruga bolesna, a sin povrijeđen. Znala je da nešto nije u redu jer Figueroa nikada ne ostaje.

Policija je zabilježila i sumnjivo ponašanje u komšiluku. Naime, komšije su izjavile kako su vidjeli muškarca kako snažno lupa po vratima jedne od kuća. Viđen je i agresivni trgovački putnik koji prodaje usisavače, a prijavljen je i sumnjivac koji se motao oko kuća.

Svjedok je policiji izjavio kako je vidio Savopoulosov plavi Porsche kako juri niz ulicu dan prije otkrića smrti.

Inače, Savopoulosovi imaju i dvije kćerke koje nisu bile doma u trenutku napada. Abigail, 19, i Katerina, 16, studiraju na prestižnim sveučilištima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.