GLOBUS

Njemačka: Zbog štrajka mašinovođa blokirani milioni putnika

Sindikat mašinovođa GDL produžio štrajk

Autor:Srna

20.5.2015

Milioni putnika suočavaju se sa kašnjenjem u Njemačkoj nakon što su mašinovođe stupile u štrajk, zahtijevajući veće plate i prava pregovora. Svaki drugi voz na dugim relacijama i stotine gradskih i prigradskih linija su otkazani nakon što je sindikat mašinovođa GDL produžio štrajk na putnički saobraćaj.

Teretni saobraćaj zaustavljen je juče.

Ovo je deveti štrajk za posljednjih 10 mjeseci koji je pogodio državnu njemačku željeznicu "Deutsche Bahn". Strahuje se da bi ovaj štrajk mogao da košta Njemačku oko 100 miliona eura dnevno, ali će biti oštećen i imidž Njemačke kao snažne industrijske zemlje.

Udruženje poslodavaca BDA i krovna sindikalna organizacija DGB osudili su štrajk mađinovođa, rekavši da je otišao predaleko.

U saopštenju BDA navodi se da je pričinjena šteta cjelokupnoj privredi, jer čeličane, inženjerija i automobilska industrija praktično zavise od teretnog željezničkog saobraćaja.

"GDL drži korisnike željeznice kao taoce zbog svojih egoističnih razloga samo da bi imali veću moć", rekao je predsjednik BDA Ingo Kramer.

GDL nije saopštio koliko će štrajk trajati, osim da će biti duži nego prethodni, koji je trajao sedam dana i bio je najduži u istoriji "Deutsche Bahna".

Sindikat traži povećanje plata od pet odsto, skraćenje radne sedmice i pravo zastupanja drugih radnika u kompaniji, kao što je osoblje u vozovima.

"Deutsche Bahn" je predložio povećanje plata od 4,7 odsto i jednokratnu isplatu od 1.000 eura, ali je odbio zahtjev da GDL pregovara za druge radnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.