GLOBUS

Tajlandski ribari spasili migrante

Plutali u moru

Srna

20.5.2015

Migrante koje su novinari BBC-ja pronašli prošle sedmice na brodu koji je plutao u blizini obale Tajlanda spasli su tajlandski ribari. Izvještač britanskog medijskog servisa koji je stigao do broda javio je ranije da je plovilo prljavo i prepuno insekata.

Ljudima sa broda koji je uočen kod obale provincije Aceh nestajalo je hrane i vode. Oni su rekli da je desetoro ljudi već umrlo.

Tajlandska mornarica dala im je hranu i vodu, a kasnije je popravila brodski motor, poslije čega je odvukla plovilo na otvoreno more. Nakon toga, kontakt sa brodom bio je izgubljen.

U međuvremenu, Malezija i Indonezija su pristale da ponude privremeno utočište za 7.000 migranata, a Tajland je objavio da više neće vraćati nazad brodove koje su napustili članovi posade, odnosno krijumčari ljudi.

Skoro 3.000 migranata iz Bangladeša došlo je do obala ovih zemalja u posljednjih nekoliko sedmica, ali su mnogi vraćeni nazad.

Malezijski ministar spoljnih poslova Anifah Aman objavio je promjenu politike poslije hitnih razgovora sa kolegama iz Indonezije i Tajlanda u Kuala Lumpuru o rastućoj humanitarnoj krizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.