GLOBUS

Evropski parlament poziva da se zaštite migranti Rohingije

Pripadnici najprogonjenije manjine na svijetu

Fena

21.5.2015

​Evropski parlament je pozvao u četvrtak zemlje jugoistoče Azije da pruže "minimalno vremensku zaštitu" Rohingijama koji bježe iz Mijanmara i zatražio od Janguna da prestane progoniti ovu manjinu.

- Krijumčari ljudima ilegalno prevoze preko Tajlanda i drugih zemalja u regiji hiljade Rohingija i drugih migranata zahvaljujući korumpiranosti lokalnih tajlandskih vlasti - osudili su evropski poslanici u rezoluciji usvojenoj u Strasbourgu.

Mijanmar mora "promijeniti politiku" i prestati s progonima i diskriminacijom prema Rohingijama i omogućiti im da dobiju državljanstvo, kazali su poslanici i osudili "nekažnjavanje" progonitelja.

Rohingije, pripadnici najprogonjenije manjine na svijetu, zatvoreni su u nehumanim uvjetima u kampovima u džungli na jugu Tajlanda, a njihovi otmičari ih muče, izgladnjuju i često tuku do smrti kako bi od njihovih porodica iznudili otkupninu ili ih prodaju kao robove, osudio je Evropski parlament.

Smatra se da su progoni koje trpe u Mijanmaru Rohingije, siromašna muslimanska zajednica, marginalizirana u budističkoj zemlji, jedan od uzroka povećanja broja migranata koji riskiraju život na moru u jugoistočnoj Aziji.

Ovaj egzodus Rohingija, ali također i Bangladežana, koji bježe od bijede i pokušavaju da dođu do Malezije, traje već godinama. Fenomen je ove godine zadobio katastrofalne razmjere otkako su ilegalne mreže trgovaca ljudima dezorganizirane zbog nove represivne politike Tajlanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.