GLOBUS

Borbe na istoku Ukrajine

U okolini aerodroma u Donetsku

Fena

26.5.2015

Četiri pobunjenička borca, ukrajinski vojnik i civil poginuli su na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, gdje je tokom borbe izbio požar i curenje amonijaka iz kemijskog postrojenja.

- Izgubili smo jednog vojnika u posljednja 24 sata i dvanaest je povrijeđeno - rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko i dodao da je borbena zona "proširena".

Većina vojnika je povrijeđena u blizini Pervomajska, 50 kilometara zapadno od separatističkog uporišta Lugansk.

- Ukrajinska vojska u blizini Avdivka, u blizini ruševina aerodroma u Donjecku, ubila je jednog civila i izazvala požar u kemijskom postrojenju i curenje amonijaka -  naveo je Lisenko.

Okolina aerodroma u Donjecku, koji je u januaru prešao pod kontrolu pobunjenika nakon žestokih borbi, i dalje su žarišta sukoba u kojem je poginulo više od 6.200 ljudi u trinaest mjeseci.

Prozapadne ukrajinske snage su ispalile "120-milimetarske rakete" na selo Širokine, desetak kilometara od strateške luke Mariupolj, posljednjeg velikog grada na pobunjeničkom istoku pod kontrolom vlade iz Kijeva.

Pobunjenici su na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici objavili da imaju "četiri mrtva" u svojim redovima "u 24 sata", ne dajući više pojedinosti.

Oružje kalibra iznad 100 milimetara je trebalo biti povučeno s linije fronta prema mirovnim sporazumima Minsk 2, zaključenih u februaru i koji su omogućili da se uspostavi novi prekid vatre.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.