GLOBUS

ŠOKANTNA PISMA SVEĆANIKA PEDOFILA KOJEG JE CRKVA ŠTITILA "Opet sam izgubio kontrolu"

Ignorisani prestupi zlostavljača

(Al. Ti.)

26.5.2015

Šokantni sadržaj pisama australskoga svećenika daju uznemirujući uvid u poremećeni um zlostavljača djece, koji je priznao da svećenički poziv za njega predstavlja veliko iskušenje, prenosi Jutarnji.

Dugi niz godina Katolička crkva ignorisala je njegove seksualne prestupe u Ballaratskoj biskupiji. Dokazna pisma i dokumenti pokazuju da je biskup Ballarata Ronald Mulkearns godinama znao za zlostavljanja svećenika Geralda Ridsdalea.

Ove sedmice Gerald Ridsdale odgovarat će na teška pitanja pred australskim Kraljevskim povjerenstvom za institucionalni odgovor na spolno zlostavljanje djece.
Najviše će ih zanimati ko je odgovoran za premještanje Ridsdalea iz jedne župe u drugu, zataškavajući njegova zlostavljanja i na taj način mu dopuštajući da nastavi iskorištavati nevinu djecu. Zanimat će ih i zašto.

Tidsdale je osuđen zbog zlostavljanja više od 50 djece u razdoblju od tri desetljeća. Trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu, a zahtjev za pomilovanje moći će podnijeti u aprilu 2019. godine.

Pisma i dokumenti objavljeni na web stranici Kraljevskog povjerenstva nedvojbeno ukazuju da se radi o serijskom zlostavljaču koji je imao neobuzdani apetit za dječake.

U šokantnom intervjuu s istražiteljem koji je obavljen 6. juna 1994. godine, kad su ga pitali što se dogodilo u Mortlakeu, Ridsdale je odgovorio:

- Opet sam izgubio kontrolu. Napravio sam nered. Uglavnom su to bili ministranti. Moje ponašanje bilo je poznato svima u Mortlakeu. Sva su djeca pričala o meni, a pristupili su mi i mnogi roditelji.

Kada je biskupu Ronaldu Mulkearnsu 11. aprila 1988. uputio pismo u kojemu ga obavještava da će odstupiti s dužnosti u župi Horsham, vrlo jasno je objasnio svoje razloge.

- Potvrđujem vlastiti zahtjev za odstupnicom iz te biskupije jer se želim maknuti s položaja koji me dovodi u veliko iskušenje.

Pismom iz 1979. godine koje je uputio svojoj žrtvi, Ridsdale pokazuje koliko je bio mentalno izopačen.
Napisao mu je pismo u takvom tonu kao da su u romantičnoj vezi, a u stvari je seksualno zlostavljao žrtvu.

- Ne znam koliko znaš o meni, ali ti si prva osoba kojoj sam se ikada poželio otvoriti. Ti si prvo dijete s kojim sam bio iskren i na kojega su me upozorili (možda prekasno, ali vjerujem da svako iskustvo u nama izvlači i nešto dobro), napisao je Ridsdale.

- Pretpostavljam da ti zapravo ne želim biti svećenik. Kada molim za tebe, Bog je na prvom mjestu, kada sam s tobom, ti si mi prvi.

U tom su razdoblju visoki dužnosnici Katoličke crkve ignorirali Ridsdaleove brojne seksualne napade ignorirajući inkriminirajuće dokaze. Obično bi ga suspendirali na određeno vrijeme, a potom ga premjestili u drugu župu nadajući se da ondje neće izazivati ovakve nevolje.

Nakon što je godinu dana izbivao iz službe, biskup Mulkearns je u pismu s kraja 1988. izrazio zadovoljstvo jer je Ridsdale obavljao 'koristan rad s lokalnim porodicama', ali je preporučio kako nije dobra ideja za njega da obavlja krštenja ili ispovijedi.

Šokantna je činjenica da se to dogodilo nekoliko godina nakon što je dokazano da je Ridsdale serijski zlostavljač, kao što to otkriva pismo biskupa Mulkearnsa velečasnom Jamesu Fitzpatricku iz septembra 1984. godine.

- Mogu istaknuti da sam obavio konstruktivan razgovor s Ridsdaleom o problemu koji je iskrsnuo početkom godine. Vrlo otvoreno je razgovarao o cijeloj situaciji te je o svemu porazgovarao sa svećenikom iz Melbournea koji ga redovno savjetuje i svakako se nada da se radi o problemu koji neće ponovno iskrsnuti.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.