GLOBUS

MEKSIKO Četrnaest mrtvih u tornadu nakon pronalaska tijela nestale bebe

Pogođeno 750 kuća

Fena

26.5.2015

Meksičke vlasti su pronašle tijelo bebe koju je odnio snažni tornado koji je u ponedjeljak pogodio Ciudad Acunu (na sjeveroistoku), u blizini granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, tako da se bilans popeo na 14 mrtvih, od kojih su četiri maloljetne osobe.

- Bilans se popeo na 14 mrtvih, nakon pronalaska tijela bebe - saopćio je novinskoj agenciji AFP savezni vladin izvor, ne dajući druge pojedinosti.

Beba je bila s roditeljima na ulici kada ih je "tornado katapultirao", objasnio je u ponedjeljak navečer gradonačelnik Ciudau Acuna Everisto Lenin Perez.

Snažan tornado koji je trajao samo nekolike sekunde iznenadio je u ponedjeljak ujutro stanovnike ovoga grada od 136.000 stanovnika, pomjerajući automobile i kamione i čupajući ulične svjetiljke.

U prolasku ovog klimatskog fenomena, neuobičajenog u Meksiku, povrijeđeno je 286 osoba, od kojih je 44 ostalo na hospitalizaciji u utorak ujutro, rekao je Martinez.

- Pogođeno je 750 kuća, ali tek u utorak ćemo znati preciznije veličinu šteta - rekao je on.

Tornado je pogodio najmanje sedam četvrti grada brzinom između 270 i 300 kilometara na sat, fenomen izazvan susretom hladne fronte i toplog zraka iz Atlantskog okeana.

Većina pogođenih četvrti su siromašne, naseljene uglavnom radnicima u manufakturnoj industriji, "makiladorase", u blizini s granicom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Obnovit ćemo ih, ne samo kakve su bile već ćemo napraviti bolje - obećao je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto u ponedjeljak navečer, govoreći pred pogođenim ljudima.

- Tornado je, nažalost, prošao kroz najsiromašnije područje Acuna. Svi ovi ljudi rade u makiladorasama i žive u malim krhkim kućama izgrađenim od jeftinog materijala - rekao je AFP-u Jose Manuel Rodriguez, direktor općine u području koje nije pogođeno.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.