GLOBUS

LUKSEMBURG Bez dogovora o migrantima

Nuepješan sastanak ministara unutrašnjih poslova EU

Fena

17.6.2015

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije nisu postigli sporazum u Luksemburgu o pitanju desetine hiljada migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora. 

Italija je zatražila da i druge zemlje ravnomjerno podjele teret prihvata migranata. 

Razgovore o tome nastavit će lideri zemalja EU na samitu u Briselu 25. i 26. juna, mada se očekuje da će i taj sastanak najvjerojatnije proći bez dogovora, prenosi Tanjug, pozivajući se AFP. 

U ćorsokak se došlo kada je italijanska policija nasilno iselila nekoliko desetina uglavnom afričkih migranata iz njihovog skloništa ispod jednog željezničkog mosta na francusko-italijanskoj granici, što je postalo ključno mjesto krize. 

"Danas smo postigli napredak, ali smo još daleko od dogovora. Riječi nisu dovoljne", rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos na završnoj konferenciji za novinare u Luksemburgu. 

Ministri, navodi AFP, nisu donijeli odluku da sprovedu prijedlog Evropske komisije o kvotama za razmještanje 40.000 tražilaca azila koji su došli u Evropu i premjeste 20.000 Sirijaca koji žive u kampovima izvan Evrope. 

Francuska, Italija i Njemačka saglasile su se na jučerašnjem sastanku da ujedine snage u rješavanju problema migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora, i brzo djeluju prilikom njihovog raspoređivanja u zemlje EU. 

Kriza je naročito opteretila Italiju, Grčku i Maltu, ali neke sjeverne i istočne zemlje EU smatraju da migrante ne bi trebalo primoravati da odlaze u zemlje u kojima ne žele da se nastane, prenosi BBC. 

Više od 100.000 migranata do sada je tokom ove godine preko Mediterana stiglo u Evropu, objavile su UN, nazvavši ovo "dramatičnim povećanjem" dolazaka izbjeglica. 

Premijer Italije Mateo Renci zaprijetio je prije dva dana da će preći na "plan B" kako bi riješio problem migranata, što će, kako je rekao, naškoditi Evropi ako Italija ne dobije dodatnu pomoć u rješavanju krize. 

U međuvremenu, Poljska se usprotivila obaveznim kvotama, poručivši da svaka članica EU treba da donese sopstvenu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.