GLOBUS

STRASBOURG Otvorena međunarodna konferencija o saradnji u borbi protiv cyber kriminala

Posebna opasnost predstavlja zloupotreba interneta

Onasa

17.6.2015

Trodnevna međunarodna konferencija o saradnji u borbi protiv cyber kriminala, koja je organizovana u okviru bh. predsjedavanja Vijećem Evrope, otvorena je danas u u Strazburu, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministarstvo je ukazalo na ovaj rastući sigurnosni izazov u svijetu, te učestvuje u kreiranju planova zajedničkog djelovanja i borbe protiv ove vrste kriminala.

U delegaciji BiH, osim predstavnika Ministarstva sigurnosti, je i ambasador BiH u Strazburu Almir Šahović koji se sa Generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom obratio na otvaranju konferencije.

U svjetlu rastućih prijetnji visokotehnološkog kriminala učesnici ovog skupa, pod nazivom "Saradnjom protiv cyber kriminala", diskutovali su o spremnosti vlasti da osiguraju vladavinu prava u ovoj oblasti, da zaštite pojedince od kriminala i brane prava žrtava.

Zaključeno je da pojedini oblici cyber kriminala imaju izrazito štetan efekat po ekonomije i finansijski sistem zemalja, te da je međusobno povjerenje i saradnja, ključ uspjeha u suprostavljanju ovom sigurnosnom problemu.

strazbur1

Foto: Fena (Bh. delegacija u Strazburu)

Posebnu opasnost predstavlja zloupotreba interneta i društvenih mreža u cilju izazivanja svih oblika diskriminacije, netrpeljivosti i govora mržnje, te, u posljednje vrijeme jako izraženog vrbovanja i poticanja na terorističke aktivnosti.

Također, zaključeno je da se u vrhu liste prioriteta mora naći zaštita djece, kao najosjetljivije kategorije društva, od seksualnog nasilja putem interneta.

Tokom obraćanja, naglašeno je da za BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti i policijske agencije u BiH, borba protiv cyber kriminala predstavlja i jedan od sigurnosnih prioriteta na putu ka evroatlantskim integracijama.

U naredna dva dana konferencije razgovaraće se o unaprjeđenju međunarodne saradnje, prikupljanju elektronskih dokaza, zaštiti žrtava cyber kriminala, a tema koja privlači posebno veliku pažnju je radikalizacija putem interneta.

To će biti prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi, radi odgovora na ove izazove i borbu protiv cyber kriminala.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.