GLOBUS

Izrael i Hamas indirektno dogovaraju dugotrajno primirje

U Pojasu Gaze

Fena

17.6.2015

Izrael i Hamas indirektno pregovaraju o uspostavljanju dugotrajnog primirja u Pojasu Gaze, navodi danas AFP, pozivajući se na izvore u tom islamističkom pokretu.

Oni kontaktiraju kroz brojne arapske i evropske kanale, u nastojanju da učvrste nezvanični prekid vatre, uspostavljen u augustu prošle godine posle 50 dana rata u Pojasu Gaze.

"Ima indirektnih kontakata Izraela i Hamasa, poruka prenošenih putem arapskih kanala i također kroz evropske i turske izvore", rekao je AFP-u jedan od izvora, opisavši to kao "indirektnu razmjenu ideja". 

AFP navodi da je kontakte potvrdio i izraelski izvor. Primirje je stupilo na snagu 26. augusta i Izrael i Hams su obećali da će nastaviti indirektne kontakte u roku od mjesec dana kako bi ga učvrstili. 

Pregovori su počeli, ali nikada u potpunosti nisu obnovljeni. 

"Spremni smo za sporazum. Hamas želi da riješi probleme u Gazi", rekao je jedan izvor iz te organizacije. 

On je insistirao na tome da su kontakti potpuno neformalni i da nije bilo zvanične inicijative, ni prijedloga i rekao da su često razmjenjivane poruke između Izraela i Hamasa preko evropskih izaslanika. 

"Primili smo nekoliko izaslanika, ali to nisu zvanično pregovori. To su indirektne ideje i komunikacije", rekao je isti izvor, napomenuvši da je uključen jedan zvaničnik UN kao i članovi Evropskog parlamenta. 

"Ima kontakata s Egiptom i drugim elementima o ublažavanju blokade i ulasku materijala u Gazu u zamjenu za primirje", rekao je on, dodavši da je Hamasu teško da kontroliše Islamski džihad i druge organizacije kako bi se to postiglo, aludirajući na sporadičnu raketnu vatru iz Gaze za koju odgovornost preuzimaju uglavnom male islamističke ekstremističke grupe koje predstavljaju izazov za vladavinu Hamasa. 

Izvor Hamasa je rekao da su se visoki članovi organizacije sastali u Dohi tokom vikenda da razgovaraju sa Katarcima, ali je porekao izjavu pripisanu jednom zvaničniku Hamasa koji je sugerirao da se diskutuje o pisanom prijedlogu. 

On je objelodanio da se diskutuje o sporazumu o pet do deset godina primirja i da je fokus na ključnim pitanjima za Hamas, kao što su okončanje blokade Izraela, koja sada ulazi u devetu godinu i otvaranje morskog prolaza između Gaze i vanjskog svijeta. Nije, međutim, rekao da li u tome učestvuju i druge palestinske frakcije, kao što je Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. 

Fatah je učestvovao u pregovorima pod posredstvom Egipta, kojima je okončan spomenuti rat. U utorak je Abasov portparol Nabil Abu Rudejna rekao da je dugotrajni prekid vatre dobrodošao ako bi se njime okončale patnje u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.