GLOBUS

Smanjuje se broj zaraženih virosom MERS-e

Broj zaraženih u Južnoj Koreji dostigao 166

Srna

19.6.2015

Južnokorejske vlasti saopštile su da je zaraza virusom bliskoistočnog respiratornog sindroma /MERS/, koja je odnijela 24 života, počela da se povlači, s obzirom da je prijavljen samo jedan novi slučaj.

To je najmanja stopa širenja bolesti za dvije sedmice.

Ovim je broj zaraženih u Južnoj Koreji dostigao 166, od kada je bolest prvi put registrovana 20. maja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Broj pacijenata u karantinu opao je za 12 odsto, odnosno na 5.930 od četvrtka, dan pošto je Tajland prijavio prvi slučaj smrtonosnog virusa u jugoistočnoj Aziji, od izbijanja zaraze u Južnoj Koreji. 

Vlada predsjednika Park Geun Hje, našla se na meti kritika jer nije odmah adekvatno odgovorila na širenje MERS-a, ali je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čan izjavila da je optimista kada je riječ o sposobnosti Južne Koreje da se izbori s virusom. 

Ona je rekla da se Seul sada "vrlo dobro snalazi", nakon prve spore reakcije, prenio je AFP. 

Jedno udaljeno selo koje se nalazilo u karantinu, danas je otvoreno i njegova 102 stanovnika vratila su se redovnim aktivnostima. 

Trenutno se u bolnicama nalazi 112 pacijenata zaraženih MERS-om, dok je njih 30 pušteno kućama. 

Virus MERS izaziva kašalj, groznicu i može da dovede do otkazivanja bubrega i fatalne upale pluća. Procenat smrtnosti je oko 38 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.