GLOBUS

KRIM Produženje sankcija Evropske unije "ucjena" za Rusiju

Ocijenili da ova mjera neće doprinijeti povratku poluotoka

Fena

20.6.2015

Moskva je u subotu ocijenila kao "ucjenu" produženje od godinu dana sankcija Evropske unije u znak represije zbog pripajanja Krima prošle godine, ocijenivši da ova mjera neće doprinijeti povratku poluotoka u krilo Ukrajine.

Evropska unija je u petak produžila za godinu dana niz sankcija koje je proglasila da bi protestirala protiv "nelegalne aneksije" Krima od Rusije, dva dana nakon što je odlučila produžiti za šest mjeseci ekonomsle sankcije vezano za krizu u Ukrajini, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju, "vrijeme je da se ovo prizna kao činjenica koja se ne može modificirati metodama ekonomske i političke ucjene".

Sankcije ne nude "perspektivu", nastavilo je ministarstvo i dodalo da produženje objavljeno u petak spada u "diskriminaciju".

Moskva je pripojila Krim u martu 2014. godine nakon spornog referenduma nakon kojeg je 97 posto glasača izabralo pripajanje Rusiji, prema Kremlju.

- EU i dalje osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sebastopolja od Ruske federacije - saopćilo je u petak Vijeće Evropske unije, koje predstavlja 28 država EU-a.

Sankcije, koje se postepeno provode već godinu dana i koje su obnovljene do 23. juna 2016. godine, odnose se na zamrzavanje imovine i odbijanje viza za ruske čelnike i proruske pobunjenike zbog njihove odgovornosti u aneksiji Krima.

One također zabranjuju bilo kakvo evropsko investiranje na poluotoku, ali i izvoz proizvoda tehnoloških u domenima transporta, telekomunikacija i energije, ili one koje se odnose na istraživanje nafte i minerala.

Turističke aktivnosti na Krimu su također zabranjene, uključujući krstarenje, kao i uvoz u EU svih proizvoda s poluotoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.