GLOBUS

Keri: Ne špijuniramo Olanda niti ostale francuske zvaničnike

Autentičnost dokumenata sa "Vikiliksa" nije potvrđena

Srna

25.6.2015

SAD ne špijuniraju francuskog predsjednika Fransoa Olanda niti ostale francuske zvaničnike, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri.

- Naša meta nije predsjednik Oland niti će to biti prijatelji poput predsjednika Olanda. Nećemo vršiti nikakav obavještajni nadzor u inostranstvu osim u slučaju konkretne i potvrđene nacionalne bezbjednosne svrhe. Nije mi poznato da je ovo takav slučaj - rekao je Keri na konferenciji za novinare.

Mediji su izvijesitli, pozivajući se na povjerljive dokumente objavljene na "Vikiliksu", da su SAD prisluškivale trojicu francuskih predsjednika od 2006. do 2012. godine, kao i francuske ministre i amabsadora te zemlje u Vašingtonu.

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa Olandom da je angažovan na tome da bude okončana neprihvatljiva praksa špijuniranja među saveznicima, koja je postojala u prošlosti. 

Autentičnost dokumenata sa "Vikiliksa" nije potvrđena, a osnivač tog veb sajta Džulijan Asanž saopštio je da francuski narod "ima pravo da zna da je njegova izabrana vlast izložena neprijateljskom špijuniranju od navodnog saveznika".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.