GLOBUS

UN: Izrael treba olakšati kretanje Palestinaca za vrijeme ramazana

Izrael je u srijedu ukinuo dozvolu koja je bila izdata za 500 stanovnika Gaze

Fena

25.6.2015

Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je Izrael da olakša kretanje Palestinaca između Gaze i Zapadne obale i naročito u istočnom Jerusalemu za vrijeme Ranazana, izjavio je u srijedu jedan visoki zvaničnik UN-a.

Ban je čestitao Izraelu što je "ublažio neke restrikcije" ali i izrazio žaljenje što su neke mjere ukinute nakon novog raketiranja iz Gaze, izjavio je pred Vijećem sigurnosti pomoćnik glavnog tajnika UN-a za političke poslove Jeffrey Feltman.

Ban je "pozvao Izrael da ojača i proširi mjere koje omogućavaju legitimno kretanje osoba i dobara između Gaze i Zapadne obale i poboljšaju kvalitet života Palestinaca", dodao je Feltman.

Izrael je u srijedu ukinuo dozvolu koja je bila izdata za 500 stanovnika Gaze da krajem sedmice dođu u Jerusalem radi molitve tokom Ramazana, nakon što je došlo do novog raketiranja s palestinskog teritorija.

Izraelska vlada je saopćila da će iduće sedmice dopustiti da 800 stanovnika Gaze dolaze na molitvu u Jerusalem svakog vikenda tokom Ramazana.

Izrael je uveo tešku blokadu pojasu Gaze i kontrolira pristup istočnom Jerusalemu, palestinskom dijelu okupiranog i pripojenog Jerusalema.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.