GLOBUS

ZANIMLJIVI PODACI Džihadisti nisu najveća prijetnja SAD-u, već ekstremni desničari

Rasisti ubili 48, džihadisti 26 osoba

A.U.

25.6.2015

Još od napada na Svjetski trgovački centar, više ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama ubili su ekstremni desničari nego džihadisti.

Uključujući i nedavni masakr u crkvi u Charlestonu, rasisti su ubili 48 osoba, u odnosu na 26 koliko su odnijeli džihadisti, podaci su istraživačkog centra u Washingtonu „New America“.

Rasisti su izvršavali manje napade, a njihove žrtve bili su policajci, građani iz reda rasnih ili religijskih manjina, ali i drugi civili.

U periodu od 14 godina, koliko je prošlo od septembra 2001., nemuslimanski ekstremisti izvršili su 19 napada, navodi se u izvještaju, piše New York Times.

Ti podaci nisu poznati građanima SAD-a, ali jesu policajcima. U nedavno objavljenoj anketi, 74 posto policajaca kazalo je da je antivladino nasilje najveća prijetnja.

„Agencije za sprovođenje zakona širom zemlje kazale su nam da prijetnja od muslimanskih ekstremista nije velika kao opasnost od ekstremnih desničara“, kazao je istraživač Charles Kurzman sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

screenshot-3

Istraživač terorizma na Univerzitetu u Massachusettsu John Horgan kazao je da se u javnosti počinje dizati svijest o pogrešnoj percepciji kada je u pitanju opasnost od islamista.

„Sada se prihvata ideja da je ideja o prijetnji džihadista prenapuhana“, kazao je Horgan.

Neonacista Wade Michael Page 2012. godine ušao je u hram sikha u Wisconsinu i ubio šest ljudi, a ranio troje. U drugom slučaju, par Jerad i Amanda Miller, koji su imali radikalne antivladine stavove, ušli su u piceriju u Las Vegasu i ubili dva policajca, a na njihovim tijelima ostavili su svastiku, nakon čega su ubili i treću osobu u obližnjem tržnom centru. Također, bilo je i napada u kojima niko nije stradao, poput onog u Austinu, Teksas, kada je Larry McQuilliams ispalio više od 100 metaka na zgradu vlade, policijsku stanicu i konzulat Meksika. Planirao je i detonirati propanske boce koje je ponio, ali ga je prije toga ubio policajac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.