GLOBUS

ODBACUJU OPTUŽBE Turska pomogla ISIL-u u napadu na Kobani?

Velika ofanziva IS-a na Kobani i Hassakehu

A.U.

25.6.2015

Nakon ponovne ofanzive takozvane „Islamske države“ na Kobani pojavile su se informacije da je dio boraca ISIL-a taj grad napao došavši iz pravca Turske.

Jedan of lidera prokurdske Narodne demokratske partije u Turskoj (HDP) Figen Yuksekdag kazao kako su "velike šanse” da su napadači došli preko turske granice.

syria-ypg-fighters-3353341b

Također, tu informaciju povrđuju i svjedoci. 

“Sukobi su počeli oko pola pet ujutro, a na meti terorista bili su i civili. Svjedoci su mi kazali da su bombaši samoubice ušli u grad kroz tursku granicu i nosily su uniforme kurdske milicije. Zaključani smo u kući, dok se na ulicama odvijaju sukobi, al i zračni napadi koalicije”, kazao je za Telegraph medijski aktivista Kali Maho iz Kobanea.

Guverner turske pokrajine Sanliurfa odmah je odbacio optužbe da Turska dozvoljava militantima prelazak preko granice navodeći da su optužbe „zasigurno neistinite“.

„Prema informacijama koje imamo, IS je u Kobane ušao iz sirijske provincije Jarabulus, zapadno od Kobanija, a u blizini turske granice. Uskoro ćemo objaviti snimke“, kazao je guverner Izzettin Kucuk.

Također, prema izvještajima, borci IS-a prerušili su se u kurdske i borce Slobodne sirijske vojske, te su na taj način mogli ući dublje u kurdsku teritoriju i nanijeti veće gubitke. 

Kratki video snimak Kobanea od jutros možete pogledati klikom ovdje

Broj poginulih i ranjenih u sukobima konstantno raste, a veliki dio njih su civili, od kojih ima žena i djece. Aktivisti kažu da je IS ubio 20 osoba u obližnjem selu, te da je u više napada autobombama poginulo najmanje 30 osoba.

83802052-syriaainissatalabyadraqqa4640615

Dva grada koja su pod snažnim napadima IS-a

Kobane je nekada imao 400.000 stanovnika, a od kada je IS protjeran iz grada, vratilo se 30.000 do 35.000 stanovnika.

Također, u IS je pokrenuo snažnu akciju u Hassakehu, gradu istočno od Kobanea koji ima oko 500.000 stanovnika, od kojih su dio i izbjeglice iz drugih gradova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.