GLOBUS

Potpisan prvi sporazum između Svete stolice i Palestinske države

Danas u Vatikanu

Fena

26.6.2015

Sveta Stolica i Palestinska država potpisale su u petak u Vatikanu historijski sporazum o pravima Katoličke crkve na palestinskim teritorijima, saopćeno je iz Vatikana.

Sporazum su potpisali u Pontifikalnoj palati sekretar za odnose s državama (ministar vanjskih poslova) britanski prelat Paul Richard Gallagher i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

Jedna bilateralna komisija radila je na tekstu sporazuma 15. godina. Iako Vatikan govori o "Palestinskoj državi" od početka 2013. godine, Palestinci smatraju da je ovo potpisivanje "de facto priznavanje" njihove države, zbog čega je Izrael nezadovoljan.

Sporazum izražava podršku Vatikana rješenju "sukoba između Izraelaca i Palestinaca u okviru formule o dvije države", objasnio je u maju monsinjor Antoine Camilleri, šef delegacije Svete Stolice.

Vatikan je s ovim sporazumom postao136. zemlja koja je priznala Palestinsku državu, smatra Organizacija za oslobođenje Palestine (PLO).

Izrael smatra da "takva odluka ne unapređuje mirovni proces nego udaljava palestinsko rukovodstvo od stola za bilateralne pregovore".

Sveta Stolica, koja ima diplomatske odnose s Izraelom od 1993. godine, od 1999. godine pregovara o sporazumu o pravnim i nasljednim pravima katoličkih kongregacija u židovskoj državi. Svaki polugodišnji sastanak završi se neuspjehom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.