GLOBUS

Merkel: Otvaranje pregovora ovisi od odnosa Beograda i Prištine

Uskoro u posjeti BiH, Srbiji i Albaniji

Fena

4.7.2015

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je uoči puta u Beograd kako se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije s Europskom unijom (EU) povezuje i s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje.

"Mi smo zahtijevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedni s drugima", rekla je Merkel koja će 8. i 9. jula boraviti u Beogradu i podsjetila da su upravo ove sedmice ponovo vođeni sveobuhvatni razgovori s povjerenicom za vanjsku politiku EU Federicom Mogherini, javio je Tanjug.

"Ono što prije više godina uopće nije bilo moguće - da se u jednoj prostoriji sjedi i pregovara - danas je moguće. Ima još puno toga za uraditi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza", rekla je Merkel, dodajući da se otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom povezuje napretkom u odnosima Beograda i Prištine.

Merkel je, također, rekla i da se mjere u vezi s Kosovom povezuju s tim da se obje strane trude ići naprijed.

U povodu posjeta albanskog premijera Edija Rame Beogradu u listopadu prošle godine i pitanja o tome nada li se da će njezin posjet doprinijeti približavanju te dvije zemlje, Merkel je rekla da "tu postoji i svjetlost i tama" te da je to što je albanski premijer, poslije dugo vremena, bio u Srbiji, znak nade.

"Dakle, postoji malo sjeme nade", rekla je ona i podsjetila da je Njemačka prošle godine organizirala konferenciju o zapadnom Balkanu, a ove godine ista će se održati u Austriji.

"Obje zemlje, Albanija i Srbija, rade veoma aktivno, da bi se ciljevi te konferencije i ostvarili", rekla je Merkel i dodala da to znači, da se napreduje s infrastrukturnim projektima, na razmjeni mladih i znanstvenika.

"I kroz te praktične, male korake možemo doći do toga da se napetosti razgrađuju. To je dug i naporan proces, odnosno, put kojim, usprkos tome, moramo ići", rekla je njemačka kancelarka.

Merkel će osim Srbije posjetiti i Albaniju i Bosnu i Hercegovinua, kaže da je svim zemljama zapadnog Balkana dana pristupna perspektiva za EU.

"Vjerujemo da se samo tako mogu riješiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvijek imamo, postoji napredak", ocijenila je Merkel u video-poruci, odgovarajući na pitanja studenata.

"Ukupno se može reći da smo otišli naprijed, ali da i sada kao i ranije postoje mnogi veliki problemi. Posebice u BiH..... gdje politička situacija još stagnira, a i u Albaniji se još puno toga mora učiniti", rekla je Merkel.

Komentirajući ocjenu da su u Srbiji Romi diskriminirani i odgovarajući pitanje zašto je Njemačka, onda, dala status "zemlje sigurnog porijekla" Srbiji, Merkel je rekla da u prilog takvom statusu govori i to da u Njemačkoj skoro nema azilantskih zahtjeva srbijanskih državljana koji su odobreni.

U prilog tome govori i što su Velika Britanija, Francuska i druge europske zemlje, također, označile Srbiju kao "zemlju sigurnog porijekla", kao i to što je Srbija poduzela niz mjera koje smanjuju diskriminaciju Roma, ukazala je Merkelova i dodala se, ipak, mora jasno reći da ta diskriminacija još postoji.

Ona je najavila da će u Beogradu i o tome razgovarati.

"Ja ću i o tome pričati", rekla je ona i dodala da Srbija u ovoj deceniji provodi inkluziju Roma, od 2005. do 2015. godine i da, pri tom, postoji i čitav niz europskih fondova, posvećenih upravo uklanjanju takve diskriminacije.

"Nije samo Srbija ta, gdje je položaj Roma težak, tu su i druge zemlje", rekla je Merkel i podsjetila da je razgovarala sa šefom kosovske vlade nedavno o tome u Berlinu, "pošto, također, i tamo postoji velika diskriminacija".

Na konstataciju da je između Albanije i Srbije Kosovo koje Srbija nije priznala i pitanje o odgovornosti EU za situaciju na Balkanu i što EU tamo može učiniti, Merkel je rekla da EU tamo snosi odgovornost.

"Mi, tamo snosimo odgovornost. Želim podsjetiti na to da su stotine vojnika na Kosovu, kako bi napetosti između Albanaca na Kosovu i srpske manjine smanjili", rekla je Mekrel i dodala da postoji i Eulex misija.

"I mi smo se tamo uvijek veoma angažirani za sigurnost. Mi smo zahtijevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno s drugim", rekla je Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.