GLOBUS

PORUKA KOJA JE PROMIJENILA HISTORIJU Da je Hitler nije dobio, ko zna šta bi se desilo?!

Jedan od najvažnijih dokumenata

Autor:(A. Vr.)

13.7.2015

Izdajnički telegram koji je Herman Goering uputio Adolfu Hitleru jedan je od najvažnijih dokumenata tokom najznačajnijih trenutaka najstrašnijeg rata. Poruka je to koja je uz napredovanje savezničkih trupa navela Hitlera da proguta cijanid i upuca se u podzemnom bunkeru u Berlinu, pišeWashington Post.

Unatoč utjecaju koji je imao na Drugi svjetski rat, memorandum je završio unutar jednog sefa u Južnoj Karolini i bio zaboravljen više od desetljeća sve dok ga u ruke nije uzeo jedan student, a u prošli utorak je sramotni brzojav prodan na aukciji za 55 hiljada dolara.

A ta nacistička poruka promijenila je tok historije.

Bio je 23. aprila 1945. godine. Hitler i mnogi njegovi bliski savjetnici bili su okruženi od strane sovjetskih snaga, ali ne i Goering koji je bio toliko blizak s Hitlerom, da je ovaj 1941. tajnim dekretom odlučilo da će Goering preuzeti njegove dužnosti ako bude uhapšen ili ubijen. Malo iza ponoći iz nacističke baze u Berchtesgadenu Goering poslao je telegram Hitleru.

Među ostalim, napisao je da se se ukoliko do 22 sata ne dobije nikakav dogovor osjetiti slobodnim da pretpostovi da je Hitler rlišen slobode, te da su sukladno tome ispunjeni uslovi dekreta.

Ali, ljudi bliski Hitleru telegram su iskoristili da mu dodatno naruše um i zatražuju ga mržnjom prema Goeringu. Iako je Hitler u početku bio apatičan, nakon što je stigao još jedan telegram u kojem je Goering naveo da će on biti nasljednik svih njegovih dužnosti ako ne stigne odgovor, situacija se promijenila.

Pobješnjeli Hitler Goeringa je u odgovoru optužio za izdaju i poručio mu da će odustati od sankcija ako podnese ostavku na sve funkcije.

Bijes se brzo pretvorio u depresiju, kako je u svojoj autobiografiji objasnio Albert Speer, Hitlerov glavni arhitekt i ministar naoružanja i ratnje proizvodnje.

"U redu, neka Goering dogovara predaju. Ako je rat u svako slučaju izgubljen, nije važno ko to radi", navodno je rekao Hitler. Speer tvrdi da je Hitler u tim trenucima bio na izmaku snaga. Godinama je bio preopterećen i potiskivao rastuću izvjesnost kraja. Na kraju više nije imao snage prikrivati stanje u kojem se našao i odustao je. Sedmicu kasnije Hitler i njegova partnerica Eva Braun ubili su se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.