GLOBUS

NE ŽELE ZLOSTAVLJATI DJECU Pedofili u Njemačkoj izlaze iz sjene

Maxa privlače djevojčice, ali nikada nije taknuo dijete

A.U.

13.7.2015

U Njemačkoj je pokrenuta kampanja koja se bavi muškarcima koje seksualno privlače djeca, a željeli bi pomoć kako bi to promijenili. Ovi muškarci su često izražavali da se boje da bi ih doktori mogli prijaviti policiji.

Max (nije njegovo pravo ime) je završio fakultet, ima nešto više od 30 godina. Kulturan, uvijek spremnog osmijeha, mogao bi biti i vaš komšija, kolega ili novi dečko vaše sestre. Dobar momak, prosječan. Osim, Max je pedofil.

Privlače ga seksualno djevojčice koje nisu još ušle u pubertet, obično od šest do 11 godina, a to je nagon koji ga je ispunjavao depresijom.

Max nikada nije zlostavljao dijete, niti gleda dječiju pornografiju, što je forma indirektnog zlostavljanja jer u njoj najčešće učestvuju djeca.

„Vidio bih ih djevojčicu, i skinuo je u glavi, bilo bi odvratno.  Rekao bih sebi 'stani, prestani sa tim'“, priča Max.

Pedofili poput Maxa nekada se nazivaju „finim“ pedofilima, piše BBC.

Pošto pedofilija znači seksualna privlačnost prema djetetu, ne samo zlostavljanje,  jasno je da nisu svi pedofili zlostavljači, ali ni svi zlostavljači nisu pedofili pošto nekada taj čin ima i druge uzroke.

On je napisao knjigu u kojoj objašnjava da nije jedini pedofil koji ne želi zlostavljati djecu, ali da mu treba pomoć.

Svake godine je posjećivao grupnu terapiju, po tri sata sedmično.

„Bilo je bolno priznati da si pedofil. Stajao sam ispred ogledala i pitao se 'kakvo sam ja čudovište'. Ali, isto tako bilo je zdravo reći „ja sam pedofil, ali to je OK, neću uraditi ništa loše“, priča Max.

Trenutno, u toku je kampanja koja poziva ljude poput Maxa, koji ne žele zlostavljati dijete, da se jave u Maxovu grupu kako bi im drugi mogli pomoći, bez osude. 

Kažu, osnovni cilj ove kampanje nije samo pomoći potencijalnim pedofilima, već i spriječiti da neko dijete bude zlostavljano. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.