GLOBUS

Ukrajina povukla oružje iz Donbasa

Prema sporazumu u Minsku

Fena

21.7.2015

Ukrajina je povukla svoje oružje iz Donbasa do potrebne udaljenosti, prema sporazumu iz Minska, saopćio je danas portparol vojnih snaga Juzef Venskovič, dodajući da odbrambene snage i dalje granatiraju ukrajinske položaje.

"Granatiranja su intenzivirana iako su se naoružane jedinice samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk povukle sa linije kontakta", kazao je on.

Donjeck i Lugansk su 18. jula najavili početak povlačenja tenkova i oklopnih vozila, kalibra manjeg od 100 milimetara, na razdaljinu od najmanje tri kilometra od kontakt linije, prenosi TASS.

Naoružanje Donjecka ostalo je samo sjeverno od istoimenog grada i u Deblacevu, na dijelovima kontakt linije.

Lugansk povlači naoružanje duž cijele kontakt linije, uključujući područje u blizini naselja Šasti. Donjeck i Lugansk su se odlučili na jednosatno povlačenje naoružanja, prema sporazumu iz Minska.

TASS navodi da je danas moguć i novi sastanak kontakt grupe u Minsku, za rješavanje problema rata na istoku Ukrajine.

Uprkos nastavku sukoba i sporadične razmjene vatre, ratoborne retorike sukobljenih strana i odsustva direktnog dijaloga između njih, na dnevnom redu će po prvi put biti pitanja koja bi zaista mogla dati veliki poticaj mirovnom procesu.

Strane su napravile najveći napredak u oblasti povlačenja oružja, kalibra manjeg od 100 milimetara. To će biti glavna tema sastanka, kako je najavio predstavnik Republike Lugansk Vladislav Deinego.

Milicije Narodne Republike Donjeck će početi povlačenje tenkova i oklopnih vozila sa još tri mjesta na liniji fronta, najavio je danas portparol lokalnog ministarstva odbrane Eduard Basurin.

Basurin je za novinsku agenciju Donjecka rekao da će povlačenje pratiti posmatrači OSCE-a i Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.