GLOBUS

Amnesty international: Evropski lideri treba hitno da otvore sigurne koridore za migrante

Ove godine život izgubilo više od 2.000 imigranata

Fena

6.8.2015

 

Amnesty International (AI) pozvao je evropske lidere da po hitnom postupku otvore zakonite i sigurne koridore za migrante.

Nakon jučerašnje nove nesreće u Sredozemnom moru, gdje se prevrnuo brod sa više od 600 migranata, Amnesty International upozorava da je neophodno hitno osigurati koridore za migrante kako bi se spriječile slične tragedije.

Zamjenik šefa Amnesty Internationala za Evropu i centralnu Aziju Denis Krivosheev je izjavio da na put ka boljem životu u Evropi svake sedmice kreću hiljade afričkih migranata, ali da zbog sve većih tragedija Sredozemno more postaje njihova grobnica, a migrantske nesreće svakodnevna pojava.

Ističući neophodnost hitne reakcije lidera Evrope, iz Amnesty Internationala pozivaju Evropsku uniju da omoguće olakšice pri dolasku migranata, njihovom ulasku u zemlje, proceduri dobijanja viza i spajanja njihovih porodica.

"Kako stvari sada stoje, jedini način da migranti dođu u Evropu je kretanje na neizvjesna i nadasve opasna putovanja. Potrebno je omogućiti tim ljudima da na mnogo civiliziraniji način putuju“, poručio je Krivosheev.

Status migranata je jedno od gorućih pitanja današnjice u Evropi. Samo u ovoj godini u Evropu je preko Sredozemnog mora i u neuslovnim plovilima došlo 188.000 migranata, a na tom putu život je izgubilo njih više od 2.000.

Prema posljednjem izvještaju Eurobarometera, građani zemalja Evropske unije, njih 38 posto, smatraju da su migranti trenutno najveći problem Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.