GLOBUS

ISIL u Siriji kidnapovao 230 civila, od kojih 60 kršćana

U Damasku ostalo samo oko 300 kršćana

Fena

7.8.2015

Najmanje 230 civila, od kojih 60 kršćana, kidnapirali su džihadisti grupe Islamska država (IS) u mjestu u središnjem dijelu Sirije, u Al-Karjatainu, koje su nedavno osvojili, saopćila je u petak jedna nevladina organizacija (NVO).

IS "je kidnapovao 170 sunita i 60 kršćana optuženih za 'saradnju s režimom' u toku pretresa izvedenog u gradu koji je osvojio", rekao je za novinsku agenciju Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Prije početka pobune 2011. godine, bilo je 18.000 sunita i 2.000 sirijskih katolika i pravoslavaca u Al-Karjatainu. Međutim prema kršćanima naseljenim u Damasku, a porijeklom iz ovog mjesta, ostalo je samo nešto više od 300 kršćana prije napada IS-a.

Prema Ramiju Abdelu Rahmanu, IS je imao spisak osoba koje će uhapsiti, međutim, džihadisti su ponekada hapsili kompletne porodice koje su pokušavale pobjeći.

Al-Karjatain je velika raskrsnica koja povezuje teritorije koje kontrolira IS - istočnu periferiju Homsa i istok Kalamuna, u blizini libanske granice.

Osvajanje grada od sada omogućava IS-u da prebacuje trupe i zalihe između dvije oblasti, navodi OSDH.

U maju, sirijskog katoličkog svećenika, oca Jacquesa Murada iz manastira Mar Elian u Al-Karjatainu, oteo je IS iz antičkog grada Palmire, u blizini ovoga mjesta. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.