GLOBUS

Cipras: Na prilivu izbjeglica vidjet ćemo da li je EU zajednica solidarnosti

Oglasio se premijer Grčke

Fena

7.8.2015

 

Nakon što je visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) pozvao Grčku da riješi "potpuni haos" na otocima u Sredozemnom moru gdje su stigle hiljade migranata, grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se Atina zbog ograničene infrastrukture ne može sama boriti s velikim prilivom izbjeglica iz Sirije i Afganistana.

"Sada je vrijeme da vidimo je li EU unija solidarnosti ili unija u kojoj svako samo štiti svoje granice", rekao je Cipras.

Vincent Cochetel, direktor UNHCR-a za Evropu, izjavio je nakon posjeta grčkim otocima Lesbosu, Kosu i Chiosu da i članice EU-a moraju činiti više kako bi preuzele na sebe dio tereta koji nosi Grčka u koju je samo u julu stiglo 50.000 ljudi.

"Što se tiče vode, provođenja zdravstvenih mjera i raspodjele hrane, potpuno su nedostatni. Na većini otoka nema prihvatnih kapaciteta, ljudi spavaju na otvorenom", rekao je na konferenciji za novinare.

"Dakle, na otocima vlada potpuni haos. Nakon nekoliko dana prevozi ih se u Atenu, gdje za njih nema ničega".

Grčke vlasti moraju "voditi i koordinirati odgovor", rekao je Cochetel, dugogodišnji djelatnik UNHCR-a koji je istaknuo da "još nije vidio sličnu situaciju". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.