GLOBUS

Mnogi koji su preživjeli ebolu pate od drugih zdravstvenih problema

Na hiljade zapadnih Afrikanaca

Fena

8.8.2015

Na hiljade zapadnih Afrikanaca koji su preživjeli virus ebole sada pati od hroničnih stanja kao što su veliki bolovi u zglobovima i upale oka koje mogu dovesti do sljepila, saopćili su stručnjaci.

Oni koji su preživjeli ebolu najvjerovatnije će patiti od drugih zdravstvenih problema, saopćili su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Svijet nikada nije imao veći broj preživjelih od ebole. Imamo oko 13.000 preživjelih u tri zemlje (Gvineja, Liberija i Sierra Leone). Ovo je novina, kako medicinska, tako i društvena - kazao je jedan od stručnjaka SZO-a.

Oko polovine onih koji su preživjeli ebolu kažu da imaju velike bolove u zglobovima, a neki od njih imaju tolike bolove da ne mogu raditi, prenio je Reuters.

Probleme vida, uključujući zapaljenja oka, smetnje vida i, u najtežim slučajevima, sljepilo, prijavilo je oko 25 posto preživjelih.

Manje mjerljivi, ali jednako zabrinjavajući probleme poput povećane stope depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja i društvenog isključenja, također pogađaju preživjele.

Nedavna epidemija ebole na zapadu Afrike je najveća ikad s 27.000 zaraženih i 11.300 mrtvih.

Smatra se da virus ebole ne može preživjeti duže od 21 dana u tjelesnim tekućinama čovjeka kojima se najčešće i prenosi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.