GLOBUS

ISTIČE ROK OD 48 SATI Hoće li egipatske tajne službe spasiti Tomislava Salopeka?

Cijeli dan trajale racije

Autor:(Mi. K.)

9.8.2015

Rok od 48 sati koji su teroristi zadali u petak ističe danas. Iako je jučer Egipat započeo racije u više mjesta za koja su sumnjali da bi mogli tamo naći Tomislava Salopeka, jutros nema novih informacija o uspješnosti akcije. Sigurnosne snage pretražile su jučer niz terorističkih skrovišta u gradovima Sheikh Zuweid, Rafah i Arish kako bi pokušali doći do novih informacija o Salopeku.

Podsjetimo, u petak su teroristi produžili rok te egipatskim vlastima dali 48 sati da oslobodi zatočene žene u zamjenu za Salopekov život. Sestra jedne od njih tada je apelirala na teroriste da njena sestra ne želi biti slobodna ako će nedužni čovjek biti ubijen.

Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova uprkos masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

Glavni imam egipatske najviše islamske institucije Al Azhar osudio je otmicu Tomislava Salopeka, prenosi "Shorouknews.com"

- Islam zabranjuje uzimanje talaca, jer je to vrsta piratstva i napada na nevine ljude, čak i ako ti ljudi ne priznaju našu religiju - kazao je.

Al Azhar poziva teroriste da odmah oslobode hrvatskog taoca te ih je upozorio da će ih Bog kazniti ako to ne učine. Dodao je da ima povjerenje u egipatske vlasti koje će dati sve od sebe da oslobode taoce i da ubuduće učine sve kako bi u budućnosti poštedjeli rizika nevine goste Egipta, piše "Index hr.".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.