GLOBUS

TERORIZAM U TURSKOJ Vlada optužila radikalne ljevičare za napad u Istanbulu

Napeto stanje širom zemlje

(Al. Ti.)

10.8.2015

13:25 Turska vlada je za današnje napade u Istanbulu okrivila ljevičarske radikale. Naime, u protekla dva dana Istanbul potresaju teroristički napadi, sinoć je napadnuta policijska stanica, a jutros se desila i pucnjava ispred konzulata SAD-a.

11:20 Val nasilja se nastavio u Turskoj. Naime, kako prenosi AFP četiri policajca su ubijena na jugoistoku zemlje. Također, došlo je do eksplozije bombe u Istanbulu.

Četiri policajca su ubijena u eksploziji u Sirnak provinciji, a nedugo nakon toga napadač je pucao prema vojnom helikopteru i pritom ubio jednog vojnika.

Dvoje naoružanih napadača otvorili su vatru u ponedjeljak ispred američkog konzulata u Istanbulu, a potom su pobjegli nakon što je policija uzvratila pucnjavom, objavio je turski CNN.

Novinska agencija Cihan kazala je da su su napadači bili jedan muškarac i jedna žena.

turska-stanica-policije-afp

(Foto: AFP - Policijska stanica napadnuta u Istanbulu)

Napad je uslijedio nekoliko sati nakon napada na policijsku stanicu u Istanbulu u kojoj je povrijeđeno deset ljudi, a sedam policajaca je povrijeđeno.

Turska je u visokom stepenu pripravnosti otkad je prošli mjesec pokrenula, kako ga je nazvala, “sinkronizirani rat protiv terorizma” koji uključuje zračne napade na borce Islamske države u Siriji i kurdske militante na sjeveru Iraka.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.