GLOBUS

KAZAHSTAN Prva svjetska banka za niskoobogaćeni uranij

Potpisan sporazum

Fena

27.8.2015

Kazahstanska vlada i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potpisali su danas sporazum o formiranju Međunarodne banke za niskoobogaćeni uranij, javile su agencije.

Sporazum su u glavnom gradu Kazahstana, Astani, potpisali šef kazahstanske diplomatije Erlan Idrisov i generalni direktor IAEA Jukija Amano.

Idrisov je rekao da će Banka biti "vrlo bezbjedna, neće imati radioaktivnog otpada, a upotrijebljeno gorivo biće uništavano u skladu sa pravilima IAEA", prenosi agencija Kazinform.

Ističući da će Banka znatno doprinijeti jačanju globalne nuklearne sigurnostii, Idrisov je, kako prenosi RIA Novosti, na konferenciji za štampu rekao i da se razmatra mogućnost da u toj banci bude uskladišten nuklearni materijal iz Irana.

Ta ruska agencija podsjeća da je i zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov rekao da je Banka jedna od varijanti za čuvanje viška iranskog uranija.

Iran i međunarodna posrednička šestorka (pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka) nedavno su postigli sporazum o rješavanju dugogodišnjeg iranskog nuklearnog problema, usvajanjem akcionog plana čija će implementacija dovesti do ukidanja međunarodnih sankcija Iranu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je rekao da će Rusija aktivno učestvovati u realizaciji dogovora, a to se odnosi na izvoz iz Irana niskoobogaćenog uranija u Rusiju u zamjenu za isporuke prirodnog uranija, kao i na promjenu profila bivšeg pogona za obogaćivanje "Fordo" u zavod za proizvodnju stabilnih izotopa za medicinske i industrijske ciljeve.

Banka u Kazahstanu nalazit će se na području Ulbinskog metalurškog kombinata u gradu Ust-Kamenogorsku na sjeveroistoku zemlje i u njemu će se pohranjivati niskoobogaćeni uranij koji je iskorišten za potrebe atomske energetike.

Predviđa se da će Banka omogućiti zemljama-učesnicama pouzdan pristup gorivu za atomske centrale, što će omogućiti državama koje nemaju sopstvenu proizvodnju obogaćivanja uranija stabilnu isporuku nuklearnog goriva, naveo je Kazinform.

Prema ranijoj najavi iz kazahstanskog Ministarstva energetike, Banka bi mogla da primi nuklearni materijal 2017. godine.

TASS navodi da će se čuvati uranij-235 obogaćen do 4,95 procenata i da će IAEA rukovoditi Bankom i biti vlasnik uskladištene sirovine.

- Predstoji još veoma mnogo posla. Međutim, posle zaključivanja odgovarajućih dogovora imamo pravne okvire i zato možemo da idemo unaprijed, kako bi zajedno započeli obuhvatnu realizaciju projekta - rekao je Amano.

Čelnik IAEA je rekao da je Kazahstan veliki proizvođača uranija u svijetu sa neophodnom opremom, a kao partner Agencije, aktivno se zalaže za neširenje nuklearnog oružja, zbog čega je pogodan za lokaciju Banke.

Reuters podsjeća da se Kazahstan po raspadu bivšeg Sovjetskog Saveza dobrovoljno odrekao nuklearnog arsenala, u to vrijeme četvrtog u svijetu, da je najveći svjetski proizvođač uranija i da ima više od 15 odsto svjetskih rezervi te rude.

Sredstva za osnivanje Banke u iznosu od oko 150 miliona dolara izdvojit će Inicijativa za smanjenje nuklearne prijetnje (NTI) - 50 miliona, SAD 49,54 miliona, Ujedinjeni Arapski Emirati 10 miliona, Evropska unija do 25 miliona, Kuvajt 10 miliona i Norveška pet miliona dolara, navodi TASS. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.