GLOBUS

OSAM IMENA NA STRANICI ZA PRELJUBU Seks skandal trese vrh EU!

U bazi podataka sa ličnim informacijama 36 miliona korisnika

(A. Vr.)

27.8.2015

 

U hakovanoj bazi podataka stranici za preljubnikeNnalazi se osam zvaničnika Evropske komisije, uključujući i šefa sektora (Head of Unit), kao i zaposleni u drugim institucijama EU.

To je informacija do koje je ekskluzivno došao briselski portal euractiv.com, pretražujući bazu podataka kanadskog sajta za preljubu.

Ovu bazu podataka sa ličnim informacijama 36 miliona potencijalnih preljubnika širom svijeta javnosti je učinila dostupnom hakerska grupa "Impakt tim". U njoj se, pored zvaničnika Evropske komisije koji su prijavljivali koristeći službene mail adrese na @ec.europa.eu, nalaze i drugi službenici EU.

U bazi su podaci troje zaposlenih u Evropskom parlamentu, uključujući i političkog savjetnika velike poslaničke grupe koji su se registrovali putem mail adresa na @europarl.europa.eu.

Pored njih, po jedna osoba je iz Evropske službe za vanjske poslove na čijem čelu je Federika Mogerini, finansijske službe ESMA i EUFOR-a, vojnih snaga za brzo djelovanje koje su aktivne u Bosni i Hercegovini i afričkim državama.

Ukupno je u aferu umiješano 13 muškaraca i jedna žena čija imena nisu objavljena zbog poštovanja privatnosti. Briselski portal navodi da nema informacija koje mogu da otkriju da li su evrokrate bile uspješne u preljubi i da li i dalje koriste ove naloge, kao i da postoji mogućnost da su mailovi pokupljeni negdje drugo na internetu ili jednostavno ukradeni.

Ipak postoji podatak da je jedan od EU zvaničnika uplatio 82 dolara stranici za preljubnike koji je ponudio nagradu od 332.000 dolara za informaciju o hakerima.

Neki od ovako dostupnih informacija o službenicima iz Brisela, uključujući njihova seksualna oprijedeljenja i očekivanja od seksualnih partnera, mogli bi da posluže kriminalcima ili teroristima za ucijenjivanje.

Prema navodima agencije AP, u Americi je 15.000 državnih službenika bilo ulogovano na ovu stranicu Stručnjaci kažu da je bilo dovoljno da jedan federalni zvaničnik otvori lažnu hakersku poruku koja liči da je sa stranice za preljubnike koristeći vladin kompjuter ili mail adresa, pa da vladini podaci odmah budu ugroženi, prenosi Blic.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.