GLOBUS

TAJLAND Policija nagradila samu sebe s 84.000 dolara za istragu bombaškog napada

Suočavali se s kritikama zbog svog bavljenja istragom

Fena

31.8.2015

Tajlandska policija nagradila je sama sebe s tri miliona bahti, ili 84.000 dolara, nagradom raspisanom u javnosti za informaciju koja bi dovela do hapšenja osumnjičenih za smrtonosni bombaški napad u Bangkoku nakon što je jedan čovjek uhapšen tokom vikenda u stanu u kome je bila oprema za proizvodnju bombe. 

Nacionalni policijski načelnik Somyot Poompanmoung izjavio je u ponedjeljak da je poduzeo neuobičajeni potez davanja nagrade policiji kako bi motivirao njene pripadnike i pokazao da tajlandska policija dobro obavlja svoj posao. 

- Ovaj novac treba biti predat zvaničnicima koji su odradili svoj posao - izjavio je on na konferenciji za novinare. 

Nije bilo odmah jasno kako će taj novac biti raspoređen među policijskim oficirima. 

U subotu je policija uhapsila stranca za koga tvrdi da je bio navodno umiješan u napad na bankoški hram Erawan 17. augusta u kome je ubijeno 20 ljudi. Čovjek je uhapšen u stanu u predgrađima Bangkoka u kojem je policija zaplijenila materijal za proizvodnju bombe. On je u vojnom pritvoru i još nije optužen, prenosi AP. 

- Mogu potvrditi da je to hapšenje u potpunosti djelo policije - izjavio je Somyot, negirajući medijske izvještaje da je policija djelovala po dojavi. 

Od bombaškog napada, policija se suočavala s kritikama zbog svog bavljenja istragom i slanja kontradiktornih i zbunjujućih poruka javnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.