GLOBUS

SIRIJSKI ZVANIČNIK Nepoznat obim štete nanesene drevnom hramu Palmira

Ekstremisti su uništili manji hram Baalshamin unutar kompleksa

Fena

31.8.2015

 Sirijski zvaničnik nadležan za antikvitete izjavio je u ponedjeljak da njegova vlada nije u stanju da utvrdi obim štete od eksplozije u blizini Hrama sa zvonom izazvane na toj drevnoj građevini u gradu Palmyiri koji su osvojili pripadnici radikalne grupe Islamska država. 


Mještani Palmyre saopćili su da je podmetanje bombi od Islamske države u nedjelju nanijelo obimne štete hramu starom 2.000 godina. Mještani su opisali golemu eksploziju, dodajući da su vidjeli slike oštećene građevine ali da nisu mogli doći u blizinu hrama. 

Maamoun Abdulkarim, čelnik Odjela za antikvitete i muzeje u Damasku, izjavio je da se "nesumnjivo" eksplozija desila u blizini hrama, koji leži unutar raštrkanog kompleksa koji datira iz starog Rima. On je, međutim, kazao da je obim štete nepoznat. 

Operativac Islamske države izjavio je za Associated Press putem Skypea u ponedjeljak da je hram uništen, ne pojašnjavajući dodatno svoju tvrdnju. On je tražio da ostane anoniman jer članovima grupe nije dopušteno da se obraćaju novinarima. 

Ekstremisti su uništili manji hram Baalshamin unutar kompleksa u prošloj sedmici. Oni su postavili na internetu slike razaranja nekoliko dana kasnije. 

Amr Al-Azm, bivši zvaničnik sirijske vlade zadužen za starine koji je sada profesor na državnom univerzitetu Shawnee u Ohaju, izjavio je da su korištene velike količine eksploziva i da su štete na Hramu zvona također obimne. On je, ipak, upozorio da su informacije još šture. 

- Ovo je najdestruktivniji dosadašnji čin po mom mišljenju. On istinski pokazuje sposobnost ISIS-a da djeluje nekažnjeno i nemoć međunarodne zajednice da ga zaustavi - kazao je al-Azm, koristeći drugi akronim za grupu. 

Hram, koji datira iz 32. godine prije Krista, predstavlja jedinstvenu mješavinu bliskoistočne i grčko-romanske arhitekture. Hram je posvećen semitskom Bogu zvona i smatra se jednom od najbitnijih građevina prvog stoljeća. Hram čini unutrašnji prostor za molitvu okružen stupovima i velikim izlazom, i leži unutar kompleksa s drugim ruševinama, među kojima su amfiteatar i nekoliko grobova. 

Palmyra je bila jedan od najvažnijih trgovačkih i karavanskih gradova Rimskog carstva, povezujući ga s Indijom, Kinom i Perzijom - što odražava i gradska umjetnost i arhitektura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.