GLOBUS

HAOS U KIJEVU U snažnoj eksploziji jedan gardist ubijen, povrijeđeno više od 100 policajaca

U sukobima sa demonstrantima

Redakcija

31.8.2015

19:55 Jedan pripadnik ukrajinske Nacionalne garde je preminuo, a najmanje 90 pripadnika snaga sigurnosti je ranjeno u sukobima ispred ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) u Kijevu, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov koji za izazivanje nereda optužuje pripadnike krajnje desničarske stranke Svoboda, prenose agencije.

"Vojnik Nacionalne garde je podlegao povredama nakon što je na njega bačena granata, rekao je ministrov savjetnik Anton Geraščenko. "Gotovo 90 ljudi je ranjeno ispred zgrade parlamenta, među njima je nekoliko u veoma teškom stanju", napisao je Avakov na svojoj stranici na Facebooku.

"To je rezultat nekoliko eksplozivnih naprava koje su bacile osobe u majicama stranke Svoboda koje su počele sukob s Nacionalnom gardom ispred parlamenta", istaknuo je.

"Uhapšeno je 30 osoba, bit će još hapšenja. Privedena je i osoba koja je bacila ručnu bombu" i kod nje su pronađene i druge bombe, dodao je Avakov.

14:59 Nekoliko osoba oblivenih krvlju, među kojima je bilo policajaca i, čini se, novinara, ležali su na tlu ispred zgrade parlamenta, izvijestio je novinar AFP-a pošto je odjeknula snažna eksplozija.

14: 38 RT navodi da su prosvjednici na policiju bacali dimne bombe i kamenje. Policija pokušava spriječiti prosvjednike da uđu u zgradu parlamenta. Policija prosvjednike rastjeruje suzavcem, ali i prosvjednici navodno koriste suzavac. 

14:27 U sukobima policije i demonstranata ispred zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu povrijeđeno je oko 100 policajaca, javljaju danas ukrajinski mediji.



"Oko 100 policajaca povrijeđeno je u sukobima ispred parlamenta", rekao šef policije Aleksandar Tereščuk, prenijela je televizija.

Ukrajinska Nacionalna garda saopštila je ranije da je povrijeđeno više od 50 njenih pripadnika.


"Oko 50 pripadnika Garde povrijeđeno je tokom sukoba, uključujući četiri koja su u teškom stanju. Svima je ukazana medicinska pomoć", saopštila je pres služba Garde.

Sukobi policije i demonstranata izbili su nakon što je parlament odobrio ustavne promjene kojima se istočnim regionima zemlje daje poseban status i generalno obezbjeđuje decentralizacija države. 

Amandmane je predložio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

13: 23 Najmanje 15 policajaca povrijeđeno je danas od snažne eksplozije tokom protesta ispred zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu, javio je TASS.

Sukobi policije i demonstranata izbili su nakon što je parlament odobrio ustavne promjene kojima se istočnim regionima zemlje daje poseban status i generalno obezbjeđuje decentralizacija države. Amandmane je predložio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Novinari na licu mjesta kažu da pristalice desničarske grupe "Desni sektor" brutalno napadaju policajce.

Demonstranti su napali policajce štapovima i bačena je najmanje jedna dimna bomba, javljaju "Raša tudej", TASS i RIA "Novosti".

Ukrajinska novinska agencija UNIAN  prenijela je da demonstranti gađaju policiju kamenjem, kao i da policija sada pokušava da spriječi demonstrante da uđu u zgradu parlamenta. Agencija navodi da obje strane koriste suzavac.

Najmanje jedan demonstrant je priveden, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.