GLOBUS

NAPETOST IZMEĐU AMERIKE I RUSIJE Šta Putin sprema u Siriji?

Analiza ugledne američke geopolitičke agencije Stratfor

Redakcija

10.9.2015

Kroz svjetske medije već se desetak dana provlači informacija o navodnom angažmanu ruske vojske u Siriji na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Pozivajući se na anonimne, ali pouzdane izbore, agencija Reuters sinoć je objavila da je ruska vojska definitivno angažovana na terenu u Siriji, u kojoj se skoro tri godine vodi rat.

Iako izvori govore o angažmanu manjeg broja pripadnika ruske vojske u Siriji, pri čemu američki zvaničnici tvrde da je Rusija poslala dva desantna broda za iskrcavanje tenkova, te dodatne avione sirijskoj vladi, kao i manji kontingent mornaričke pješadije, službena Moskva za sada je potvrdila tek to da su u Siriju poslani "stručnjaci".

Assadova vlada odbija da su ruski vojnici uključeni u borbe, ali neimenovani sirijski zvaničnik priznao je Reutersu da je broj vojnih stručnjaka porastao prošle godine.

Ugledna američka geopolitička agencija "Stratfor" danas prijepodne objavila je zanimljivu analizu aktivnosti ruske vojske u Siriji, u kojoj se navodi da bi angažman ruske vojske u Siriji mogao biti pokušaj održavanja Bashara al-Assada na vlasti ili, pak, način održavanja pritiska za vrijeme osjetljivih pregovora. U svakom slučaju, navodi Stratfor, Rusima će biti sve teže sakriti svoje aktivnosti u Siriji, a naročito ako nastave slati vojsku na teren.

"Satelitske snimke vazdušne luke pored sirijskog lučkog grada Latakije s informacijama o brojim ruskim transportnim vojnim letovima u to područje potvrđuju pojačanu aktivnost koja upućuje da Rusi upravo tamo grade svoju bazu", piše Stratfor.

Snimci od 4. septembra tako pokazuju nedavno izgrađeni novi toranj kontrole leta u blizini velikih površina prekrivenih svježim asfaltom, u blizini kojih su podignute građevine kontejnerskog tipa za koje se pretpostavlja da služe kao mobilne jedinice za smještaj osoblja.

Oko cijelog aerodroma vide se novi tragovi građevinskih radova: popravlja se uzletno-sletna pista, a podižu se i nove građevine. Sudeći prema pojačanjima uzletno-sletne piste, aerodrom kod Latakije od nedavno može primati i teže transportne letjelice.

ruski-vojnici

Ruski vojnici (Foto: Agencije)

Takvi radovi, navodi Statfor, upućuju na činjenicu da Rusija planira uspostaviti vazdušni most prema Siriji, pod uslovom da to već nije učinila. Naime, ako želi učvrstiti svoju prisutnost u Siriji, Rusiji je potrebna dobra logistička veza prema toj zemlji, te vojne snage koje će je braniti, što podrazumijeva dobro opremljenu vazduhoplovnu bazu. Razmještaj borbenih aviona i helikoptera u Siriji jasan je znak da ruska umiješanost u Siriju eskalira, piše Stratfor.

Iako je posljednjih 10 dana zabilježen niz ruskih manevara koji upućuju na slanje vojnih jedinica u Siriju, još nije zabilježena njihova umiješanost u borbe, kako s 'običnim' pobunjenicima tako ni s militantima Islamske države (ISIL). Stratfor predviđa da se za sada ruska aktivnost svodi na konsultantske usluge Assadovoj vojsci na terenu.

No, isto tako, ne isključuje se mogućnost da će se Rusi aktivno uključiti u borbu čim nagomilaju dovoljno snaga u Siriji. Stratfor navodi da će se, uprkos gomilanju snaga, Rusi najvjerovatnije pokušati maksimalno ograničiti kada je u pitanje direktno uplitanje u rat u Siriji.

Za kraj analize Stratfor ističe da pobunjenici protiv Assadovog režima nesumnjivo sa strahom gledaju na sve veću prisutnost ruskih vojnih snaga u Siriji.

Pomaganjem Assadovim snagama Moskva se nada, navodi Stratfor, boljoj poziciji u nadolazećim pregovorima koji bi mogli donijeti političko rješenje sirijske krize. Uspostavljanjem dobro opremljene vazduhoplovne baze kod Latakije Rusija sebi otvara mogućnost brze vojne intervencije u slučaju potrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.