GLOBUS

POLJSKA Treba jasno razlikovati ekonomske migrante od izbjeglica

Migrantska kriza sve veća

(J.Be.)

14.9.2015

Poljska bi mogla prihvatiti više izbjeglica ako Evropska unija osigura vanjske granice, odvoji one koji trebaju pomoć od ekonomskih migranata i dopusti da Varšava ima udjela u njihovoj sigurnosnoj provjeri, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova.

Rafal Trzaskowski, državni sekretar za evropske poslove, rekao je kako je Poljska spremna pokazati više solidarnosti dok se izbjeglička kriza pretvara u humanitarnu katastrofu.

- Ako se zadovolje određeni uvjeti spremni smo pokazati više solidarnosti nego do sada - rekao je on, kako navodi internetska stranica tvn24.pl.

- Moramo čvrsto osigurati vanjske granice EU-a, moramo jasno razlikovati ekonomske migrante, čije prihvaćanje si ne možemo dopustiti, od izbjeglica kojima se treba pomoći jer bježe od smrti i progona - rekao je.

Trzaskowski je rekao da je treći uvjet da poljska vlada ima utjecaja na provjere onih koji budu prihvaćeni sa stajališta sigurnosnih prijetnja.

Poljska premijerka Ewa Kopacz je prošle sedmice rekla kako Poljska razmatra povećanje broja migranata s ranije najavljenih 2000.

Poljski parlament bi trebao u srijedu održati vanredno zasjedanje kako bi razmotrio migrantsku krizu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.