GLOBUS

Dalaj Lama: Odličnog sam zdravlja

Osamdesetogodišnji tibetanski duhovni vođa

Onasa

3.10.2015

Dalaj lama poručio je danas pristalicama i novinarima da je odličnog zdravlja po povratku u Daramsalu, sjedište tibetanske vlade u izgnanstvu u severnoj Indiji.

On je rekao da je imao detaljne ljekarske preglede u Minesoti, u SAD, i da mu je zdravlje "odlično" mada je morao da otkaže posjetu SAD po savjetu ljekara koji su mu rekli da treba da se odmori.

Osamdesetogodišnji tibetanski duhovni vođa sišao je bez pomoći iz aviona koji je sletio na aerodrom u Daramsali, razgovarao sa malom grupom vjernika koja ga je čekala i poručio  novinarima da nemaju razloga za brigu.

"Dobro sam. Napravio sam bilans mog zdravstvenog stanja i ono je odlično", rekao je on.

Dalaj lama je otkazao turneju po SAD krajem septembra kada su mu ljekari savjetovali da se odmori. Primljen je u poznatu Mejo kliniku u Ročesteru u Minesoti, prema navodima televizije CNN.

Tibetanski duhovni vođa trebalo je da posjeti više gradova među kojima i Filadelfiju gdje je trebalo da mu bude uručena medalja za slobodu, za njegov doprinos odbrani ljudskih prava.

Uprkos godinama dalaj lama dosta putuje i uglavnom nije imao većih zdravstvenih problema. On je zvanično prestao političko djelovanje od 2011. i prenio svoje političke dužnosti premijeru koga su izabrali Tibetanci u izgnanstvu.

On se zalaže za veću autonomiju i neformalnu nezavisnost Tibeta, ali ga kineske vlasti optužuju za antikineske separatističke aktivnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.