GLOBUS

PRIJETI JEZIVI CUNAMI OD KOG NEMA SPASA Evo kada će ogromni talas potopiti sve?!

Naučnici pronašli dokaze da je prije 73.000 godina nastao megacunami

Autor:(A. Vr.)

3.10.2015

Naučnici koji sprovode istraživanja na Zelenortskim ostrvima tvrde da su pronašli dokaze da je prije 73.000 godina nastao megacunami koji je bio visok čak 244 metra. Gigantski talas nastao je nakon urušavanja djela velikov vulkana, a naučnici upozoravaju da se ovaj slučaj može dogoditi i danas.

- Urušavanje može da bude ekstremno brzo i katastrofalno, a ono je u stanju da izazove divovske cunamije – rekao je šef istraživanja, Rikardo Ramalho sa američkog univerziteta Kolumbija.

Urušavanje o kojem stručnjaci pišu dogodilo se navodno na djelu vulkana Foga, jednog od najvećih ostrvskih vulkana na svijetu. Danas je visok 2.829 metara, a u projseku proradi svakih 20 godina. Posljednja erupcija bila je prošle godine. Vjeruje se da je megacunami u potpunosti prekrio ostrvu Santijago, na kojem danas živi oko 250.000 ljudi.

Ramalho i saradnici su tokom jedne od ekspedicija na Santijagu pre nekoliko godina uočili neobične stene udaljene više od 600 metara od obale, na nadmorskoj visini od gotovo 200 metara. Neke stijene su velike poput kombija, a izgledom su potpuno drugačije od vulkanskog tla iz kojeg štrče. One jako liče na one stene koje se nalaze na obala Santijaga.

tan2013-3-8-13557168-0

Naučnici su došli do zaključka kako je ogromne stijene, a neke su teške i 750 tona, do te nadmorske visine i do te udaljenosti od obale mogao da donese samo megacunami. Visinu plimnog vala izračunali su na temelju procijenjene energije kojom su najteže stijene mogle da budu istrgnute s obale i odbačene u brda.

Rikardo Ramalho napominje da njegovu studiju nikako ne treba shvatiti kao crvenu uzbunu.

- Niko ne kaže da je svako urušavanje katastrofalno, samo tvrdimo da to možda i nije tako rijetko kao što se dosad mislilo – izjavio je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.