GLOBUS

Ukrajinski vojnik poginuo u Donbasu

I pored primirja koje se u potpunosti poštuje već nekoliko sedmica

Fena

14.10.2015

Ukrajinski vojnik je poginuo i druga dva su povrijeđena u posljednja 24 sata na separatističkom proruskom istoku Ukrajine i pored primirja koje se gotovo u potpunosti poštuje već nekoliko sedmica, objavila je u srijedu press služba vojnih operacija na istoku.

- U utorak, u zoni antiterorističkih operacija (naziv koji je Kijev dao za sukob na istoku Ukrajine) u Donbasu, jedan vojnik je poginuo i druga dva su povrijeđena nakon kršenja primirja i režima prekida vatre od pobunjenika - objavila je pres s služba ukrajinskih snaga.

Radi se o prvom poginulom vojniku u direktnim sukobima sa separatistima od polovine septembra.

- Banditi nisu ograničili jučer svoje uobičajene provokacije i otvorili su vatru minobacačima na naše položaje - precizirao je isti izvor.

Incident se dogodio u blizini Avdiivka, grada u blizini aerodroma pobunjeničkog uporišta u Donjecku.

Međutim, noć s utorka na srijedu je bila "mirna", navela je press služba.

U sukobu na istoku između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika poginulo je više od 8.000 ljudi nakon izbijanja u aprilu 2014. godine, ali od početka septembra, borbe su gotovo prestale u okviru novog primirja, proglašenog 1. septembra.

Otada, gotovo svi poginuli ukrajinski vojnici na istoku izgubili su život od mina, prema zvaničnim statistikama.

U okviru mirovnog procesa, zaraćene strane su zvanično saopćile da su završile povlačenje svog teškog naoružanja kalibra iznad 100 milimetara na liniji fronta, ali prema OSCE-u, teškog naoružanja ima još na nekim mjestima kod obje strane.

Povlačenje naoružanja kalibra ispod 100 milimetara (tenkova, topova i minobacača) započelo je početkom oktobra, ali samo u susjednoj regiji Lugansk, također na istoku Ukrajine.

Ova operacija će početi 18. oktobra u području Donjecka i samo pod uslovom da se prekid vatre bude poštivao u potpunosti.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.