GLOBUS

Evropska unija pravi od Balkana tampon-zonu za izbjeglice

Prema pisanju njemačkih medija

Onasa

27.10.2015

Pojedini njemački mediji nakon samita u Briselu ističu da Evropska unija pravi od Balkana tampon-zonu za izbjeglice, uprkos tome što su premijeri Srbije, Bugarske i Rumunije poslije subotnjeg sastanka u Sofiji izjavili da upravo to neće dozvoliti.

U analizi akcionog plana koji su u Brielu usvojili lideri 10 zemalja EU i tri balkanska kandidata za članstvo, berlinski lijevo orijentisani dnevni list Tagescajtung navodi da će Balkan platiti cijenu evropkse politike odvraćanja izbijeglica.

"Balkan će postati jedna tranzitna zona u kojoj će 'legitimne' izbeglice biti odvajane od onih koji nemaju šanse da dobiju azil i koje će kasniije biti deportovane", piše njemački list", dodajući da "umjesto da izbjeglicama bude dozvoljeno da prođu iz jedne u drugu zemlju, kao što su to do sada radile, balkanske zemlje će morati da iih zadrže u takozvanim hot-spots".

Kako ocjenjuju ostali njemački mediji, suština usvojenog akcionog plana od 17 tačaka jeste da se uspori priliv izbjeglica, odnosno da rijeka ljudi od Grčke do Njemačke teče mirno i organizovanije, i da dio njih ostane u zemljama na takozvanoj balkanskoj ruti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je u Ninbergu razgovarala sa građanima uvjeravajući ih da Njemačka može da podnese ogroman broj novopridošlica.

"Da, njih je veoma, veoma mnogo, ali nas je 80 miliona", rekla je Merkel, priznajući da u ovom momentu savldavanje izjbegličke krize nije perfektno. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.