GLOBUS

ATRAKTIVNA DANKINJA OTIŠLA U RAT PROTIV ISIL-a Kad se vratila kući na odmor uslijedilo je neugodno iznenađenje!

Želi nazad u Kobane

Autor:(A. Vr.)

27.10.2015

 

Joanna Palani (22) mlada je Dankinja kurdskog podrijekla koja je na svjetske naslovnice dospjela prije godinu dana kada je napustila fakultet da bi se pridružile kurdskim snagama u borbama protiv ISIL-a, piše engleski tabloid Daily Mail.

Ona je bila jedna od mnogih ljudi iz Evrope koji su otišli ratovati u sirijski grad Kobane, poznat po tome da je od septemnra 2014. do januara 2015. godine bio pod opsadom ISIS-a. Iako je većina grada uništena te je stanovništvo masovno pobjeglo u Tursku, zadnjih mjeseci traje obnova grada koji je prije sukoba brojao 45.00 stanovnika.

Nakon završetka najžešćih sukoba Joanna se vratila u Dansku, gdje joj je danska obavještajna služba PET oduzela pasoš kako se više ne bi vratila u Siriju. "Oduzeli su mi pasoš, stoga sam u dilemi da li ima smisla vraćati se u vojnu službu."

palani-945615s0

Palani je također istakla na svojem Facebook profilu kako joj nije jasno zašto se na nju primjenjuje pravilo "stranih boraca" zamišljeno da spriječi danske državljane u pridruživanju terorističkim grupama. "Kako mogu biti prijetnja Danskoj ako sam član regularne vojske koju Danska trenira i pomaže u borbi protiv Islamske države?" - pita se Palani.

Danski ministar pravosuđa Soren Pind istaknuo je da je pravilo jasno, ali da Palani ima mogućnost osporavanja odluke pred sudom.

joanna-palani-945611s1

U međuvremenu, proces obonove Kobanea ide izuzetno sporo, a prekidan je i novim napadima - tako su 25. lipnja džihadisti ISIS-a izveli u Kobanima jedan od najsmrtonosnijih napada od početka sukoba, kad je u detonacijama tri auto-bombe poginulo oko 220 kurdskih civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.