GLOBUS

MERKEL: Ako ne želite primati izbjeglice, onda ćete platiti Turskoj tri milijarde eura!

Poruka njemačke kancelarke zemljama istočne Evrope

Redakcija

28.11.2015

Ne želite primati izbjeglice? Platit ćete onda Turskoj milione eura. Poruka je to koju njemačka kancelarka šalje zemljama istočne Evrope, koje redom odbijaju primati izbjeglice.

Iz EU, već je dogovoreno, Turska bi u iduće dvije godine trebala dobiti 3 milijarde eura kako bi sirijske izbjeglice zadržala u Turskoj. No nije jasno otkud će taj novac doći. Prema prvobitnom planu, iz zajedničke blagajne EU trebalo se izdvojiti 500 miliona eura, a ostatak bi trebale pridonijeti najbogatije zemlje EU, prenosi Večernji list.

Iz Njemačke je trebalo doći najviše 540 miliona eura, iz Velike Britanije 420 miliona. Međutim, novi je plan da sav novac koji treba omogućiti Turskoj da zadrži izbjeglice dođe iz zajedničkog fonda, iz proračuna EU. To će imati izravne posljedice za mnoge zemlje koje koriste fondove, najviše upravo za zemlje koje dižu veliku buku oko izbjeglica, grade zidove, iako Sirijci i ostali i ne zastajkuju prije Njemačke.

Za zemlje Višegradske skupine, Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku, zemlje koje najviše strepe od izbjeglica, značilo bi to manje novca koji mogu povući iz poljoprivrednih i strukturnih fondova. No novca bi u tom slučaju bilo manje i za ostale zemlje, kao što je Hrvatska, koje nisu pravile problema zbog toga što moraju uložiti nešto truda i novca da bi izbjeglice sigurno proputovali njihovom zemljom. Ideja Njemačke nije naišla na pozitivan odjek među članicama, gdje kažu da, ako Njemačka može bez poteškoća izdvojiti milijarde za izbjeglice, neka daje i za Tursku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.