GLOBUS

Američki zvaničnici tvrde da Rusija nije dala SAD-u plan letenja srušenog aviona

Reakcija na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina

Redakcija

28.11.2015

Rusija nije izvijestila američku vojsku o planu letenja svog borbenog aviona prije nego što ga je Turska srušila u utorak, uprkos tome što ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi suprotno, izjavili su jučer za Reuters dvojica američkih zvaničnika koji su željeli ostati anonimni, prenose agencije.

Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Putin je rekao "mi smo izvijestili naše američke partnere" o tome kada i gdje će ruski avion djelovati. To je bilo "upravo" onda kada je turski avion srušio ruski avion, kazao je.

- Postavlja se pitanje: Zašto smo prenijeli tu informaciju Amerikancima? - upitao je Putin.

Pentagon nije odmah komentirao Putinovu izjavu, ali je u prošlosti potvrdio da je Rusija davala osnovne informacije američkoj koaliciji prije nekih operacija, poput one kada je 17. novembra ispalila krstareće rakete.

Svrha takve komunikacije je sprječavanje slučajnih sudara bivših hladnoratovskih neprijatelja dok provode paralelne operacije zračnih udara u Siriji.

Dvojica američkih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su da Rusija nije prenijela operativne detalje o kojima Putin govori. Zasad nije poznat opseg komunikacije između vojski SAD-a i Rusije prije ili poslije incidenta.

Tursko rušenje ruskog aviona jedno je od najtežih incidenata između neke članice NATO-a i Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.