GLOBUS

Britanski "Guardian": "Islamska država je Bushovo čedo, Zapad srlja pravo u zamku"

Analiza njemačkog novinara Jürgena Todenhöfera

Autor:(Am. K.)

28.11.2015

Ugledni britanski list "Guardian" objavio je zanimljivu analizu njemačkog novinara Jirgena Todenhofera (Jürgen Todenhöfer) o borbi protiv Islamske države i ulozi Zapada u tome.

Todenhofer je u centar pažnje dospio nakon što je prošle godine uradio intervju sa nekolicinom pripadnika ISIL-a.

Od terorističkih napada u Parizu, zapadni političari direktno upadaju u zamku terorista, istu onu u koju su upali nakon 11. septembra 2001. godine.

Zapad se sveti bombama, a ne shvata da su te bombe zapravo i ključni uzrok zbog kojeg se danas borimo protiv terorizma. Bombe ubijaju nedužne ljude, i time ISIL-u daju alibi za regrutaciju novih članova", piše u početku svoje analize Todenhofer.

 Njemački novinar navodi da se odmazda Džordža Buša (George Bush) i Tonija Blera (Tony Blair) u Iraku i Avganistanu pretvorila u klasični teroristički program regrutacije.

"Te 2001. godine na Hindu Kuš planini skrivalo se nekoliko stotina terorista. To su bili jedini teroristi koji su prijetili svijetu. Uslijedila je dobro poznata akcija odmazde, i danas se suočavamo sa najmanje 100 hiljada ekstremista.

juregen-todenhofer

 Todenhöfer: Svako novo bombardovanje teoriste ispunjava radošću, jer sa svakom žrtvom njihova organizacija raste

Da ne pričamo o dodatnim posljedicama rata protiv terorizma, koji je odnio milion iračkih života. Samo šest mjeseci po početku čuvenog 'rata protiv terorizma', ISIL je začet. To je Bušova beba", kritikovao je Todenhofer nekadašnjeg predsjednika SAD.

 Njemački novinar se pita kako je moguće da političari za 14 godina ništa nisu naučili.

 "Raka je omiljena meta sirijske, američke, ruske i francuske vojske. Grad u kojem sada živi svega 200 hiljada ljudi kao da je jedini i rezervisani cilj Fransoe Olanda (Francois Hollande), koji je samo o njemu pričao. Francuski predsjednik kao da ne zna da je od 20 hiljada džihadista koji su se nekada krili u Raki sada ostalo svega hiljadu. Većina je odavno pobjegla u Irak, i utočište pronašla u Mosulu. Francuska bombarduje sve što liči na sklonište, skladište ili kamp za obuku. Ono što ne shvataju je da će za svako nedužno ubijeno dijete dobiti 10 novih terorista", navodi se u tekstu.

 Za kraj, Todenhofer je naveo da "svako novo bombardovanje teoriste ispunjava radošću, jer sa svakom žrtvom njihova organizacija raste".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.