GLOBUS

Tunis: Potraga za tri muškarca povezana s napadima

Nakon samoubilačkih napada u centru grada

Fena

28.11.2015

Tuniske vlasti su saopćile da tragaju za tri muškarca povezana sa samoubilačkim napadima u kojima je gađano predsjedničko osiguranje u utorak u središtu Tunisa, obećavši finansijsku naknadu za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do njihovog hapšenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u petak objavilo obavijest s fotografijama o potrazi za tri muškarca, navodeći da se radi o “terorističkim elementima čija je preliminarna istraga dokazala povezanost s eksplozijom autobusa predsjedničke sigurnosti”.

Oni su identificirani kao Hasan Halifa Bušiba, Husin Ben Halifa Bušiba i Valid Ben Mohamed Ali Jusufi.

Ministarstvo je preciziralo da “će značajna finansijska nagrada” biti data “svakoj osobi koja bude dala informacije koje će dovesti do hapšenja jednog od njih”, prenosi AFP.

Odgovornost za napad u kojem je poginulo 12 agenata policijske garde preuzela je grupa Islamska država (IS), već odgovorna za dva velika napada ove godine: prvi u kojem su poginule 22 osobe u martu u muzeju Bardo u Tunisu i drugi u kojem je ubijeno 38 turista u junu u blizini Susa (na istoku zemlje).

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je desetak hapšenja izvedeno u okviru antiterorističke borbe.

Tunis je suočen od revolucije 2011. godine s porastom džihadističkog pokreta, u kojem su ubijeni deseci policajaca i vojnika, kao i turista i civila. Jednog 16-godišnjeg pastira su pogubili džihadisti u ime IS-a 13. novembra.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.