GLOBUS

Kineski vojni avioni letili u blizini Japana, Tokio na oprezu

Peking tvrdi da je u pitanju vojna vježba

Fena

28.11.2015

Jedanaest kineskih vojnih aviona letilo je u blizini južnih japanskih ostrva u akciji za koju Peking tvrdi da je vojna vježba sa ciljem da se unaprijede dugometne borbene sposobnosti kineske vojske, a Japan je zbog toga hitno uputio svoje avione, navode danas japanski i kineski mediji.

Kineski avioni, od kojih osam bombaških, dva za prikupljanje podataka i jedan za rano upozorenje, letili su jučer u blizini Mijaka i Okinave, ali nisu povrijedili vazdušni prostor Japana, saopćilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Neki od tih aviona su letili između dva ostrva, dok su se drugi kretali u blizini susjednih ostrva, dodaje se u saopćenju, prenosi AFP.

Međutim, japanski list "Jomiuri šimbun" ocjenjuje da je "neuobičajeno" za Kinu da šalje tako veliku flotu u blizini japanskog vazduhoplovnog prostora i navodi da japansko ministarstvo analizira cilj kineske misije.

Japan hitno upućuje avione stotine puta godišnje kako bi odbranio svoj vazdušni prostor, kako protiv Rusije tako i, ovih dana, protiv kineskih aviona, podsjeća britanska agencija.

Portparol kineskih vazduhoplovnih snaga Šen Džinke je rekao da je nekoliko tipova aviona, uključujući bombardere H-6K, učestvovalo u vježbi u petak iznad zapadnog Pacifika, javila je kineska agencija Sinhua.

Kako je objasnio, takve vježbe na otvorenom moru poboljšavaju dugometne borbene sposobnosti kineskih vojnih snaga.

Do ovog poteza dolazi u jeku tenzija u Južnom kineskom moru nakon što je američki ratni brod plovio blizu barem jedne kopnene formacije na koju pravo polaže Kina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.