GLOBUS

STOLTENBERG: Ministri vanjskih poslova NATO-a raspravljaju o "mračnom" sigurnosnom okruženju

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a

Fena

1.12.2015

Sigurnosno okruženje u kome se danas nalazimo je "mračno" - teroristički napadi, nestabilnost izazvana nasiljem, kršenje međunarodnih pravila. To su ozbiljni izazovi s kojima se suočavamo iz brojnih pravaca i na koje NATO odgovara - izjavio je u utorak na otvaranju sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Danas i sutra poduzet ćemo naredne korake. Prvo, odlučit ćemo kako da nastavimo podržavati stabilni Afganistan zbog toga što je to u interesu naše vlastite sigurnosti. Razgovarat ćemo kako da nastavimo našu misiju na obuci, savjetovanju i pomaganju afganistanskih snaga tokom 2016. i nakon 2017. godine, i razmatrat ćemo načine jačanja našeg dugoročnog partnerstva s Afganistanom izjavio je Stoltenberg.

Čelnik Alijanse također je saopćio da će na dvodnevnom sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu biti riječi i o dodatnim mjerama na jačanju turske sigurnosti, podršci NATO- partnerima u oblasti samoodbrane i usvajanju nove strategije u hibridnom ratovanju.

Stoltenbeeg je kazao da će ministri razgovarati o transparentnosti odnosa saveznika s Rusijom i smanjenju rizika kako bi se izbjegli incidenti ili nesretni slučajevi koji bi mogli izmaći kontroli. Dodao je da će šefovi diplomtija razmotriti podršku koju je NATO pružao Ukrajini u oblastima kao što su komanda i kontrola, logistika i cyber.

- I posljednje, ali ne i beznačajno. Sutra će ministri vanjskih poslova odlučiti da li da pozovu Crnu Goru na pristupne pregovore o pridruženju NATO-u, čime bi postala 22. članica Alijanse - izjavio je Stoltenberg, predstavljajući dnevni red dvodnevnog sastanka šefova diplomatije savezničkih zemalja. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.