GLOBUS

OBAMA: Klimatski sporazum iz Pariza je najbolja šansa za spas planete

Snažan i istorijski sporazum za spas od posljedica globalnih klimatskih promjena

Fena

13.12.2015

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je ključni klimatski sporazum postignut u Parizu kao snažan i istorijski, nazivajući ga najboljom šansom da se spasi planeta od posljedica globalnih klimatskih promjena.

- Danas američki narod može biti ponosan jer je i ovaj istorijski sporazum posveta američkom čelništvu. Tokom proteklih sedam godina Sjedinjene Države su bile globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena - izjavio je Obama.

Kazao je kako sporazum pokazuje šta je svijet u stanju da učini kada bude jedinstven, dodajući: "Ovaj sporazum predstavlja najbolju šansu da se spasi ova jedina planeta koju imamo".

Govoreći u Bijeloj kući nakon objave postizanja sporazuma, Obama je kazao da "nijedan sporazum nije savršen, uključujući i ovaj" i da su pregovarači iz skoro 200 zemalja uvijek davali primjedbe.

- Čak i nakon što se ispune prvobitni ciljevi postavljeni u Parizu, mi ćemo tek tada biti na malom djelu puta na smanjenju emisije ugljen dioksida u atmosferu - dodao je Obama.

Obama je odredio borbu protiv klimatskih promjena kao vrhunski prioritet njegovog čelništva, ali se suočava s još žestokim otporom svojim prijedlozima od Republikanaca u Kongresu, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.