GLOBUS

PROGNOZE MMF-a Saudijska Arabija za pet godina ostaje bez bogatstva?

Problemi za nezaposlenošću

(Al. Ti.)

13.12.2015

Stopa nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji može da pređe 20 posto do 2030. godine, objavila je konsultantska kuća “McKinsey“.

Čak i ako Kraljevina za svoje građane bude otvorila više radnih mesta u privatnom sektoru, i dalje će nedostajati 1,5 miliona radnih mjesta do 2030. godine, navodi se u izvještaju iz ove kuće pod nazivom “Saudijska Arabija poslije nafte: Ulaganje i produktivnost transformacije“.

Nezaposlenost je jedan od kritičnih izazova koji mogu uticati na naftne i finansijske resurse ove zemlje, a Saudijska Arabija može potrošiti svu ušteđevinu za 5 godina.

“Kraljevina se zbog izvjesnih promjena na globalnom energetskom tržištu i demografske tranzicije koja će dovesti do značajnog povećanja radno sposobnih Saudijaca do 2030. godine više ne može osloniti na prihode nafte i rast javne potrošnje“, piše u izvještaju.

Očekuje se da se u narednih 15 godina na tržištu rada pojavi najmanje 4,5 miliona novih radno sposobnih građana, pa će zemlja morati da otvori tri puta više radnih mjesta.

“Više od polovine stanovništva Kraljevine mlađe je od 25 godina, a do 2030. godine broj Saudijca starosti 15 i više godina vjerovatno će se povećati za oko šest miliona“, ističe ova konsultantska kuća.

Također se očekuje i povećanje broja starijih osoba koje zahtijevaju zdravstvenu zaštitu i podršku, što će dodatno opteretiti finansije te zemlje.

Saudijska Arabija bi kao rezultat nezaposlenosti i pritisaka zbog niske cijene nafte do 2030. godine mogla da akumulira dug od oko 140 posto BDP-a zemlje. Kraljevina se prvi put od 2009. godine suočava sa budžetskim deficitom.

Izvještaj ukazuje i da kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Saudijskoj Arabiji više od pola godine nisu primile naknadu, kao i da zemlja pokušava da snizi vrijednost ugovora kako bi se sačuvala gotovina. Analitičari kažu da će takva odlaganja negativno uticati na stopu zaposlenosti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u oktobru upozorio da bi Saudijska Arabija mogla da bankrotira u narednih pet godina, ukoliko Vlada nastavi da sprovodi aktuelnu politiku. MMF je naglasio da ona mora da prilagodi svoju potrošnju.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.