GLOBUS

Njemačka u 2016. godini neće moći da primi još 1.1 milion izbjeglica

Migrantska kriza

Autor:Srna

13.12.2015

Gunther Oettinger, komesar EU za digitalnu ekonomiju i društvo, rekao je danas da Njemačka neće biti u stanju da u idućoj godini prihvati još 1,1 miliona izbjeglica.

"Njemačka neće moći da prihvati dodatnih 1,1 miliona registrovanih izbjeglica drugu godinu za redom. Zbog toga su milijarde eura uložene u stvaranje pristojnih smještaja u Turskoj, Jordanu i Libanu", rekao je Oettinger.

Prema Oettingerovim riječima, evropska solidarnost treba biti izražena, ne kvotama za prihvat izbjeglica, već spremnošću da se finansira smještaj u regionima porijekla izbjeglica.

Oettinger je naglasio da je finansijska solidarnost važnija od solidarnosti u pogledu smještaja i dodao da se samo 10 posto njemačkog stanovništva kategorički protivi politici prihvatanja migranata, stranih jezika i kultura.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je početkom decembra da je samo tokom ove godine 965.000 ljudi već dobilo ili se prijavilo za izbjeglički status u Njemačkoj.

Prvobitna prognoza njemačke vlade o očekivanih 800.000 izbjeglica tokom 2015. godine premašena usljed pojačanog priliva migranata od sredine augusta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.