GLOBUS

ŠPANIJA Premijer Rajoy odbio ponudu kralja Felipea da formira novu vladu

Nakon prošlomjesečnih izbora koji su završeni bez jasnog pobjednika

Fena

22.1.2016

Španski aktuelni konzervativni premijer Mariano Rajoy danas je odbio ponudu kralja Felipea VI da pokuša formirati novu vladu nakon prošlomjesečnih izbora koji su završeni bez jasnog pobjednika, saopćila je kraljevska palata.

Palata je objavila odluku kratko nakon što se monarh sastao s Rajoyem kako bi okončao sedmicu dana razgovora sa stranačkim čelnicima prije nego štro imenuje kandidata za premijera.

Palata navodi u saopćenju da će kralj započeti nove razgovore sa stranačkim čelnicima u narednu srijedu u pokušaju da pronađe novog kandidata.

Rajoyeva Narodna stranka osvojila je najviše mjesta - 123 - na izborima održanim 20. decembra, ali nije upjela osvojiti većinu u donjem domu parlamenmta koji broji 350 poslanika.

Kralj će sada vjerovatno pozvati čelnika Socijalističke partije Pedra Sancheza da pokuša oformiti vladu. Socijalisti su bili drugi na izborima s 90 osvojenih mjesta i izgleda da imaju veće šanse da pridobiju podršku od ostalih grupacija u parlamentu da formiraju koaliciju.

Nominiranom kandidatu mora biti izglasano povjerenje u parklamentu. Ako nijedan stranački čelnik ne uspije da dobije podršku u parlamentu tokom dvomjesečnog glasanja, bit će sazvani novi izbori.

Nijedna grupa nije izrazila namjeru da glasa za Rajoya, što čini njegovo odoberenje u parlamentu malo vjerovatnim, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.