GLOBUS

Američko ministarstvo finansija: Vladimir Putin je korumpiran!

Prvi put direktno optužen za korupciju

Fena

26.1.2016

Američko ministarstvo finansija saopćilo je istražnom timu BBC-ja kako smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina korumpiranom ličnošću.

Američka vlada već je uvela sankcije Putinovim savjetnicima ali se smatra da je ovo prvi put da ga je direktno optužila za korupciju.

Njegov portparol izjavio je za BBC da se "ni na jedno od tih pitanja ne treba dati odgovor jer su ona čista fikcija".

Prošle je sedmice britanska javna istraga objavila da je Putin "vjerovatno" odobrio ubistvo bivšeg špijuna Aleksandra Litvinenka.

Litvinenko, bivši agent ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) i žestoki kritičar Putina, otrovan je u Londonu radioaktivnim  polonijem u 2006.

Adam Szubin, koji nadzire sankcije američkog ministarstva finansija nametnute Rusiji, izjavio je za program BBC-ja Panorama da je ruski predsjednik korumpiran i da američka vlada to zna "mnogo, mnogo godina".

- Bili smo svjedoci obogaćivanja njegovih prijatelja, njegovih bliskih saveznika, i marginaliziranja onih koje ne smatra prijateljima, koristeći državna sredstva. Bilo da je to rusko energetsko blago, bilo da je riječ o državnim ugovorima koje usmjerava prema onima za koje vjeruje da će ga služiti i isključivanja onih koji neće. Za mene je to slika korupcije - izjavio je Szubin.

Zvaničnici američke vlade ranije su bili nevoljni da komentiraju Putinovo bogatstvo, ali je Szubin pristao da učestvuje u programu Panorama BBC-ja koji se bavio istragom te teme.

Szubin nije komentirao tajni izvještaj CIA-e iz 2007. godine u kome je Putinovo bogatstvo procijenjeno na četrdesetak milijardi dolara, ali je kazao da je ruski predsjednik nagomilao ogromno bogatstvo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.